Správná péče a čištění obleku je základ úspěchu

Share

Když investujete nemalé peníze do pořízení obleku, také chcete, aby vám dlouho vydržel pěkný. Toho dosáhnete jen díky správné a pravidelné péči. Přinášíme vám pár pravidel, která byste měli při pečování o oblek dodržovat.

Oblek by měl mít doma každý muž, a to minimálně v jednom dobře padnoucím exempláři. Pokud to však vaše povolání vyžaduje, pořiďte si jich raději více. Abyste je mohli střídat a déle vám vydržely.

Větrání

Oblek větrejte venku, pokud můžete. Dejte ho na balkon, lodžii nebo do otevřeného okna. Tento postup opakujte čas od času, abyste ho zbavili zápachu. To je vhodné především po návratu z restaurace.

Když oblek nepoužíváte, vložte ho do látkového obalu, ten chrání oblek před prachem a nečistotami. Obal mu však dovolí dýchat a můžete ho v něm mít zabalený i několik měsíců.

Dávejte pozor, na co oblek věšíte, saka i košile pověste na ramínka s rozšířenými rameny. Drátěná ramínka by mohla oblečení poničit, proto je používejte jen v nouzi nejvyšší. Kalhoty pověste tak, aby neměly žádné záhyby, jinak budou pomačkané.

Při ukládání do skříně dbejte na to, aby mezi oblečením na ramínkách byl dostatek místa. Když bude oblek nalepený na zbytku oblečení, může se pomačkat.

Při převozu obleku si raději rozmyslete skládání do kufru. Převoz je ideální na ramínku v izolačním látkovém obalu na zip.

 Žehlení obleku  

Při žehlení obleku je potřeba být hodně opatrný. Pokud je sako nebo kalhoty pomačkané, nemusíte s ním hned do čistírny, ale můžete problém odstranit sami doma.

  • Při žehlení použijte hadřík, který zabrání lesku.
  • Na žehličce vypněte napařování, čímž zabráníte poničení vnitřní výstelky saka. 
  • Pokud máte doma parní žehličku, použijte ji.

Čistění obleku raději nechte profesionálům

I když se o svůj oblek staráte předpisově, dříve nebo později se na něm usadí skvrny a pachy. A tak přijde nevyhnutelně čas na čištění. Nezkoušejte to však raději doma, obleky patří do té kategorie oblečení, která za žádných okolností nepatří do pračky a nepatří na ně ani studená či horká voda.

Někteří lidé si myslí, že časté nošení obleků do čistírny je agresivní způsob čištění oblečení, ale není to pravda. V čistírně použijí pro čištění vhodné čistící postupy, které jsou šetrné vůči jeho struktuře. Zároveň jsou tyto postupy speciálně navržené pro jemné oděvy a dokáží  prodloužit životnost obleku. 

Při každodenním nošení obleků musíte pravidelně myslet na odnos do čistírny. To může poměrně nepříjemně plnit váš kalendář. Tomu však v klidu a v pohodě zabráníte tím, že budete posílat svůj oblek do čistírny online. Online čistírna a prádelna Celany.cz si u vás v domluvený čas oblek vyzvedne a čistý a vyžehlený zase přiveze zpět. To platí i pro košile a další kousky oblečení, ať společenského, sportovního či jiného typu.

Read more

Local News