Sněhové řetězy na auto by měly patřit do základní výbavy každého, kdo se vydává na hory

Share

Pokud cestujete vlastním automobilem v zimě třeba do Alp, tak se bez sněhových řetězů neobejdete. Na mnoha silnicích jsou předepsány jako povinná výbava. U nás jsou povinné jenom na minimu komunikací, přesto se je však oplatí v zimě vozit v automobilu jako součást zimní výbavy. V kufru auta příliš místa nezaberou a rozhodně mohou v krizi pomoci.

Jak vybrat sněhové řetězy?

Sněhové řetězy na auto většinou řidiči vybírají zejména podle ceny. Pokládají je za krátkodobou pomůcku, k jejímuž využití nejspíš nikdy ani nedojde. Takže se nám nechce za sněhové řetězy utrácet horentní částky. Koupit se dají za pár stovek, obvykle v oddělení s autopotřebami ve všech hypermarketech, často se prodávají jako univerzální. Ale cena se umí vyšplhat až nad 10 000 Kč. Ideální volbou budou ty z dobrých materiálů. Jejich cena začíná na 1000 Kč a zhruba do výše kolem 2000 až 3000 Kč najdete ty, které budou kvalitní, funkční, a pořád za relativně rozumnou cenu. Vždy je nutné nakupovat výhradně sněhové řetězy s atestem.

Je dobré najít informace, jaké sněhové řetězy jsou vhodné pro váš typ automobilu i tvar disků. Nevhodnými dokážete poškodit třeba podběhy automobilu.

Rozhodně si jejich nazutí vyzkoušejte

Mnoho řidičů si sněhové řetězy „pro strýčka Příhodu“ pořídí. Po zakoupení je hodí do kufru a ve stylu „Děj se vůle Boží“ spoléhají na to, že když pak dojde ke krizi, tak je prostě zvládnou nasadit. Dokonce ve vyhrocených situacích a mnohdy i za velice špatných povětrnostních podmínek. Ale sněhové řetězy se rozhodně nevyplatí poprvé testovat až naostro, tedy v krizové situaci. Po zakoupení si je rozhodně zkuste nasadit. Nasazování doslova natrénujte. Musí se pro vás stát rutinou. Pokud má nasazování určité zádrhely a potřebujete k němu znát vychytávky, poznamenejte si je. Třeba k servisní knížce nebo k návodu k automobilu či k řetězům. Což je asi nejlepší. Věřte, že si za půl roku už žádné vychytávky k nasazení sněhových řetězů pamatovat nebudete.

TIP: Sněhové řetězy ve spreji

Řešíte, že nemůžete vyjet s automobilem kvůli sněhu a náledí od domu? Mějte vždy po ruce tzv. sněhové řetězy ve spreji. Fungují proti smyku i prokluzu kol. Sprej se zcela snadno nastříká na gumovou pneumatiku. Jsou výborným řešením, když se nám zrovna kvůli pár metrům nechce nasazovat řetězy, ale ani netoužíme v autě vozit písek či posypovou sůl jako každodenního pomocníka.

Sněhové řetězy z BMshop.eu

Kvalitní sněhové řetězy různých velikostí nabízí e-shop BMshop.eu. Nechybí řetězy pro osobní automobily, dodávky i třeba obytná auta, se kterými mnohdy vyjíždíme i v zimě. V sortimentu dále najdete vyprošťovací pásy i již zmíněný TIP: Sněhové řetězy ve spreji.

Read more

Local News