Slackline, zábava nad zemí

Share

Slackline je balanční sport při kterém se skáče nebo chodí po nylonovém popruhu. Popruh se napne mezi dva kotvící body (stromy apod.) Popruh není natažený napevno, ale může být více nebo méně pružný.

Sport vznikl v Národním parku Yosemit, kde si krátili lezci dlouhé chvíle chozením po řetězech na místních parkovištích. Za průkopníky tohoto sportu jsou považováni horolezci Dean Potter, Shawn Snyder a Braden Mayfield.

Co je k tomu potřeba: 2-3 cm široký popruh, smyčky podložené např. kouskem koberce sloužící jako kotvící body a napínací zařízení. Pro napnutí kratší lajny stačí i dvě karabiny, u delších průmyslové napínáky, naviják nebo systém kladek.

Pod nebo nad popruhem je většinou napnuté horolezecké lano, pro případ že by člověk neudržel rovnováhu nebo se přetrh popruh a spadl. Díky sedacímu úvazku, který má přecházející člověk na sobě, mu nehrozí žádné extrémní nebezpečí.

Slackline je ještě novým sportem, tak že vznikají stále nové triky. Od těch nejlehčích, které zvládne i začátečník až po ty, které jsou velice náročné a zvládne je jen několik lidí.

Highline

Je totéž co Slackline s tím rozdílem, že lano bývá několikanásobně delší a přechod po popruhu je až ve výšce několika stovek metrů. Jsou zaznamenány i přechody bez jištění.

Rekordy

Nej highline

Nejvyšší slackline, 1000 metrů vysoko, přešel Christian Schou 3. srpna 2006 přes fjord v Kjeragu v Norsku. Jeho výkon zopakoval Aleksander Mork v září 2007.

Nejdelší slackline

Nejdelší slackline, 171 metrů, přešel Stefan Junghannss 1. července 2008 v Drážďanech.

V roce 2008 proběhl historicky první ročník Českého poháru ve slackline.

Table of contents

Read more

Local News