Sharplayers.cz je startup, který nabízí rychlý a jednoduchý 3D tisk na zakázku

Share

Za posledních deset let nastal v oblasti technologií razantní pokrok, který doslova mění svět. Ano, máme tím na mysli 3D tisk, jehož využití je vskutku široké. Věděl jste, že si můžete vytisknout 3D výrobek na zakázku? Dokonce se některé společnosti pokoušejí vyrobit skrze 3D tiskárnu stěny domu, ale uplatnění nachází 3D tisk také ve zdravotnictví. V následujících řádcích se na technologii zaměříme trochu podrobněji, abychom vám ukázali, co všechno je v této oblasti v současné době možné.

Startupový projekt Sharplayers.cz je unikátní služba, která nabízí 3D tisk na zakázku. Snadno si tak objednáte výrobu takřka jakéhokoliv prototypu pomocí 3D tisku. Zakladatel se rozhodl pro vytvoření projektu kvůli tomu, že sám si potřeboval zhmotnit sen, nicméně nevěděl, na koho se obrátil. Požadoval totiž nejen výrobu formou 3D tisku, ale také radu. Jelikož žádnou takovou společnost na českém trhu nenašel, rozhodl se rovnou ji založit a pomáhat tak lidem, kteří se ocitli ve stejné situaci jako on.

Objednejte si 3D tisk online

Pokud si chcete objednat 3D tisk na zakázku, stačí si otevřít webovou stránku Sharplayers.cz, kam nahrajete 3D data, zvolíte materiál, barvu a požadované vlastnosti. Dopsat si můžete k objednávce i další požadavky na výrobek či prototyp. Startup vám během tří hodin zašle kalkulaci, na jejímž základě se rozhodnete, zda si necháte výrobek vytisknout či nikoliv. Jakmile objednávku zaplatíte, startup spustí výrobu, a potom vám výsledek zašle DPD kurýrem nejen v rámci České republiky, ale také po celém světě. Startup nabízí mimo jiné i 3D modelování podle výkresu.

Jaké technologie 3D tisku Sharplayers.cz používá?

Samozřejmě technologií 3D tisku je hned několik, přičemž startup Sharplayers.cz využívá dvě. První, zároveň i levnější alternativa je Fused Filament Fabrication (FFF), která tiskne výrobky v nízkém rozlišení, přičemž rozlišení vrstvy je 0,1 mm. Hlavním účelem metody FFF je docílit co nejnižší výrobní ceny, navíc většině společnostem naprosto vyhovuje, přestože je přesnost tisku +/- 0,2 mm. Při tisknutí způsobem FFF je možné použít spoustu materiálů od polykarbonátu přes vysokoteplotní termoplast až po nylon či uhlíková vlákna. Startup je schopen skrze FFF vytisknout výrobek o velikosti až 300 × 300 × 300 mm, ale v budoucnosti by se měla maximální velikost tisku zvýšit.

Za pomocí 3D tisku metodou FFF je možné vytisknout všechno od průmyslových prototypů až po produkty pro osobní potřebu, například rodinnou sochu.

Druhou možností je stereolitografie, která je označována zkratkami SLA a SL. Jedná se o velice přesnou metodu, přičemž startup uvádí rozlišení vrstvy 0,03 mm a přesnost tisku +/- 0,08 mm. Prototypy vytisknuté skrze stereolitografii mají vysoce přesné detaily, ale vyznačují se také perfektní tuhostí a hladkým povrchem. Počítejte však s tím, že stereolitografie je mnohem dražší než předchozí alternativa 3D tisku. Omezení jste také, co se týče velikosti výrobku. A maximální rozměry jsou 200 × 120 × 65 mm.

Stereolitografie se používá při tisku počítačových součástek, lékařských modelů, ale dokonce i ve stomatologii.

Jaká je cena 3D tisku?

Zřejmě vás zajímá 3D tisk cena. Výsledná cena však závisí na mnoha faktorech, a to na velikosti tištěného výrobku, ale i náročnosti. Záleží ještě na tom, kolik kusů daného objektu potřebujete. Cena za hodinu 3D tisku se pohybuje od 50 do 150 korun, ale o přesnou kalkulaci si požádejte na stránkách Sharplayers.cz. Stačí odeslat poptávku, počkat maximálně tři hodiny a dostanete přesnou cenu, kterou za 3D tisk vašich produktů zaplatíte.

Read more

Local News