S BOZP mají největší problém ve stavebnictví, shodují se odborníci

Share

Žádný podnikatel netouží po tom, aby mu do firmy přišla kontrola ze státní správy, která by mu udělila pokutu ve výši i několika milionů korun. Aby takto vysoké pokutě podnikatelé předcházeli, musí vyřešit vše, co se týká bezpečnosti práce a požární ochrany. Právě za nedodržení a nevyřešení povinností v rámci BOZP a PO se udělují opravdu vysoké sankce, které si podnikatel za rámeček nedá. S BOZP a PO naštěstí může pomoct firma Extéria, která je předním poskytovatelem poradenství v oblasti BOZP a PO. O firmě se můžete dočíst v referencích a recenzích na internetu, za nimiž stojí jak klienti firmy, tak také zaměstnanci společnosti.

Zejména bezpečnost práce je něco, co bývá často nedodržováno nebo porušováno. To ostatně potvrzují i odborníci, kteří mají problém hlavně s oborem stavebnictví. Právě zde dochází k největším přestupkům nebo pochybením.

Stavebnictví plné pracovních úrazů

Jelikož ve stavebnictví dochází nejčastěji k přestupkům nebo k pochybením, nemůžeme se divit tomu, že zde také dochází k velkému množství pracovních úrazů. Dodržování BOZP má vést ke snížení rizik, k eliminování pracovních úrazů a ke zvýšení bezpečnosti práce na pracovišti. Jelikož jsou však podnikatelé ve stavebnictví nedůslední a neznalí, musí řešit pracovní úrazy prakticky denně.

Nejčastěji dochází k pochybení v rámci školení, výchovy a výcviku zaměstnanců, kteří mnohdy nevědí, jak mají správně ovládat stroje nebo jaké musí mít ochranné pracovní prostředky.

Školení i zhotovení dokumentace

BOZP je oblast, do níž spadá mnoho povinností, které musí podnikatel zvládnout a vyřešit. K hlavním povinnostem je provádět pravidelná školení zaměstnanců, a to jak nových, tak stávajících jedinců. Kromě jiného musí dojít ke zpracování dokumentace BOZP, která se musí s postupem času aktualizovat.

Samozřejmě se musí pravidelně kontrolovat jak pracoviště, tak konkrétní zařízení, se kterými se dnes a denně pracuje.

Read more

Local News