Rumy z Kuby a z Dominikánské republiky vám pomohou objevit ten pravý rum

Share

Pití tuzemáku, dříve neprávem nazývaného rumem, je i u nás, kde se pokládalo téměř za národní tradici, naštěstí na ústupu. Zůstal sice oblíbeným pitím v nižších cenových skupinách a domácí kuchařky se tváří, že se bez něj neobejdou, ale stále častěji se učíme poznávat kvalitní pravé rumy. Třeba právě ty z Kuby a z Dominikánské republiky.

Cukrová třtina je základní surovina pro výrobu rumu

Zatímco tuzemák je ředěnou lihovinou z bramborového škrobu, ochucenou rumovou trestí, kterou nám málem EU zakázala kvůli podezření, že by mohla způsobovat rakovinu, pravý rum má zcela jiné složení. Originální rumy se vyrábí z cukrové třtiny. Z ní se nejdříve získá melasa, ta se fermentuje a následně destiluje.

Pravým rumem je skutečně jen ten, který se vyrábí z cukrové třtiny. I proto se rumy produkují v zemích, kde se pěstuje cukrová třtina. Především v Karibiku. Každá ze zemí, kde se rum vyrábí, definuje jiné procento alkoholu, jejž musí obsahovat, a nejen to. Definuje se též třeba minimální doba zrání.

Jak vybrat rum? Určitě nic nepokazíte, když sáhnete po některém z kubánských rumů či po rumu z Dominikánské republiky. Kvalitní rumy si lze zvolit jak podle výrobce a země původu, tak podle stáří. Rumy se navíc dělí na bílé, tmavé, ochucené a kořeněné (spiced). Samostatnou kapitolou je potom cachaca, která se smí vyrábět pouze v Brazílii a je základem vynikajícího koktejlu Caipirinha.

Nejslavnější jsou kubánské rumy

Rumy z Kuby patří obecně mezi nejvyhledávanější a nejkvalitnější. Nejznámějšími jsou Havana Club, Santero nebo Santiago. Kubánské rumy vynikají příjemnou a jemnou chutí i znamenitou vůní. Právě zde mají původ značky Bacardi a Matusalem. Kubánský rum proslavil též jeho slavný konzument – spisovatel Ernest Hemingway. Ten jej miloval v mnoha podobách, čistý i v koktejlech. Dvojité daiquiri dokonce dostalo po slavném spisovateli jméno: Papa Hemingway.

Dominikánská republika se naučila dělat rum od Kubánců

Poté, co v 50. letech uteklo z Kuby obrovské množství Kubánců, dostala za jejich přichýlení Dominikánská republika neoficiální dárek. S přistěhovalci totiž přišla do země i kultura výroby rumu a dnes se rumy z Dominikánské republiky považují za jedny z nejkvalitnějších na světě. Jsou lehké, s jemnou chutí a musí zrát minimálně jeden rok. Dominikánské rumy mají charakteristicky nasládlou jemnou chuť s ovocnými tóny. Z Dominikánské republiky pochází značky Oliver&Oliver a Barcelo.

Read more

Local News