Rodinný dům nebo byt – kde se bude vaší rodině lépe bydlet?

Share

Podnájem nebo investice do vlastního? Raději domeček se zahrádkou nebo pohodlný byt v centru města? Pokud plánujete nové bydlení, těmto a podobným otázkám se nevyhnete. Je jasné, že podnájem je vhodný pouze pro krátkodobé řešení a mnohem rozumnější je investovat do vlastního bydlení.

Byt

Pokud nevlastníte pozemek a zahradničení či lenošení na zahradě vám nic neříká, je lepší koupit byt. Bydlení ve městě skýtá mnohé výhody – v blízkosti totiž máte veškeré obchody, školy, školky, ale také zábavní střediska či kulturu. Ve městech je také k dispozici veřejná doprava, se kterou se rychle a pohodlně dostanete, kam zrovna potřebujete. Byt je také komfortnější, co se týká oprav a údržby. Veškeré opravy v bytové jednotce má totiž na starosti výbor, do kterého pouze přispíváte pravidelnou finanční částkou. Nemusíte se tak o nic starat. Jistou nevýhodou je naopak menší soukromí – nad vámi i pod vámi bydlí cizí lidé, kteří nemusejí být zrovna ohleduplní. Za zvážení také stojí ruch města, zvláště potom pokud máte rádi klid.

Dům

rodinného domu je potřeba zvážit více věcí. První z nich je, zda bude pro vás lepší koupit již postavený dům nebo raději investovat do pozemku a dům si následně postavit. Klasické zděné domy však bývají v mnoha případech zastaralé a je tu velká pravděpodobnost, že stejně budete muset provést nutné opravy. To se může velmi prodražit. Za úvahu tak stojí popřemýšlet nad nízkoenergetickým domem, který dokáže uspořit velké částky za vytápění. Pokud chcete bydlet rychle, zkuste se podívat na návrhy dřevostaveb na klíč. Díky unikátní technologii stavby můžete bydlet v novém domě již za pár měsíců. V případě zděného domu se totiž celý proces může natáhnout až na dva roky.

A co vy? Jakému bydlení dáváte přednost?

Read more

Local News