Proč se polovina párů rozvádí a jak si udržet manželství?

Share

Může vydržet láska na celý život? Jak to dělají lidé, kteří oslavili diamantovou svatbu? Hořké pravdy o manželství přináší známý psychiatr a manželský poradce Miroslav Plzák.

Milenecká a manželská láska

Rozdíl mezi mileneckou a manželskou láskou je klíčový. Milenecká láska je poblázněním hormonů, dočasné „zaříjení“, touha po druhém, která zvolna opadá, až se nakonec vytrácí. Může trvat i několik let, nejčastěji 3 roky, ale zákonitě tato převážně sobecká sexuální touha časem zmizí.

Manželská láska oproti tomu může trvat celý život a lze ji přirovnat k přátelství. Je nesobecká a ohleduplná. Manželé si v začátcích vztahu mohou projít i etapou milenecké lásky, kdy jsou do sebe dotyční bláznivě zamilovaní a souloží jako králíčci. Tato fáze ale po pár letech přejde a pár se s tím buď smíří a začne budovat manželskou lásku (takže převážně přátelství), nebo se s tím nesmíří, nastane krize a pár se rozvede.

Není nic horšího než stavět manželství na milenecké lásce. Je potřeba chápat tento svazek poněkud střízlivěji. Není to vždy procházka růžovým sadem, nelze být celý život zamilovaný do jedné osoby a najít s tou osobou trvalé štěstí. O tom manželství není, ale to podle doktora Plzáka mnoho lidí ještě nepochopilo a stále chybně chápou manželskou lásku jako mileneckou a jsou zklamaní, když je dostihne krutá realita manželství. Rozvod se pak chápe jako rozumné řešení a bývalí manželé opět marně hledají „štěstí“ a „zamilovanost“ u někoho jiného. To ale opět mohou najít pouze dočasně.

Co drží manžele pohromadě?

Manželská láska se podle psychiatra Miroslava Plzáka zakládá na třech principech. Nazýval je principy „Tří S“: soucit, stesk, starost. Jestli se vám po manželce stýská, těšíte se domů, máte o ni starost, když dlouho nepřichází, soucítíte s její bolestí, pak toto všechno svědčí o tom, že manželství funguje tak, jak má. Samozřejmě to musí být oboustranné, jinak ve vzduchu visí krize.

Tato Tři S jsou pro manželství důležitější než neutuchající romantické dovádění a pocit štěstí. Být šťastný a zamilovaný není účelem manželství, jak už bylo řečeno výše. Štěstí si musí každý najít sám ve svých koníčcích a sexuální uspokojení, pokud to považuje za životně důležité, v mileneckých vztazích. Manželé jsou především partnery ve výchově dětí a budování domova, manželství je tedy hlavně o povinnostech, ne o právech. Na první pohled je uzavření manželské smlouvy velmi nevýhodný obchod, ale je to také jedna z cest, jak vést harmonický a relativně spokojený život.

Manželství funguje, když se manželé shodnou na 4 základních věcech: na nakládání se společnými financemi, péči o děti, trávení volného času a péči o domácnost. Pokud není žádná z těchto složek předmětem sporu, manželství se dá považovat za relativně spokojené a dá se říct, že naplňuje svoji funkci. Klíč k udržení manželství spočívá v principu Tří S kombinovaném s uměním dohodnout se na těchto 4 základních věcech.

Read more

Local News