Proč mohou být sociální sítě nebezpečné

Share

Pokud máme problém osobně s někým navázat kontakt, nic se neděje, je tu jiné řešení. Všem známe sociální sítě.

Během posledních let se tento způsob komunikace a začlenění se mezi nějakou skupinu lidí hodně rozšířil. Někteří lidé jsou věrní jedné sociální síti, někdo navštěvuje hned několik. Díky těmto sítím se lidé mohou přes internet setkávat s rodinou, přáteli, příbuznými, se spolužáky nebo kolegy.

Výhody

Je to veliké plus v úspoře času. Pro studenty je to dá se říct již nezbytností. Díky těmto sítím můžeme sdílet fotografie, dokumenty, videa a jiné. Nejenom mladí lidé využívají těchto služeb. Čím dál víc lidí staršího věku prostřednictvím sítí komunikují. Velkou výhodou je tedy, že můžeme udržovat vztahy na dálku s lidmi, které jsme již řadu let neviděli a máme přehled co se kolem nás a našich přátel děje. Existuje řada kladů, ale všechno dobré má i špatné stránky.

Nevýhody

Spousta lidí si neuvědomuje, co vše za osobní údaje uvádí a to, že je s Vámi mohou sdílet přátelé, ale také i lidé, které často ani neznáte osobně. Dávejte si tedy pozor, a uvědomte si, co všechno vaše soukromí zahrnuje. Pokud si někde dáte svoji fotografii, už prakticky není Vaše. Stáhnout si ji může kdokoliv. Dávejte si tedy pozor na svoje soukromí.

Bohužel někdy sociální síť člověku nepomůže, ale naopak. Někdo má problém se sám seznámit nebo si najít přátele. Pomocí internetu se tedy může seznámit a třeba i zapadnout mezi nějakou skupinu. Avšak stále by mě mít na vědomí, že koho nezná osobně, nemusí znát vůbec. Proto není dobré se na internetové kamarády upnout. Bohužel někdo nemá jinou možnost.

U člověka, který tráví spoustu času na sociální sítí a přehlíží tak svoje okolí, hrozí riziko. Tím rizikem je závislost na sociální síti.

Závislost si člověk vypěstuje velmi rychle, ani si to nestačí uvědomit. Ale až dojde k tomu, že bude muset někam odjet, nebo se mu rozbije počítač (zkrátka, když nebude mít přístup na internet), tak se teprve projeví pravda.

Měli bychom si tedy uvědomit, že sociální sítě nám šetří hlavně čas, když ho zrovna nemáme na setkání s přáteli nebo k tomu, abychom si rychle předali informace, dokumenty, fotografie. Neslouží k tomu, abychom u nich trávili veškerý volný čas. Tím totiž můžeme ztratit ty opravdové přátele nebo nám uteče šance se seznámit.

Neznámá strana

Pokud si přidáme do přátel člověka, kterého neznáme, nikdy s jistotou nevíme o koho se jedná. Spousta lidí si svoji identitu mění, dokonce vymýšlí a dělá se sebe někoho jiného. Nebezpečí však nečíhá jenom z té druhé strany. Může tomu propadnout kdokoliv, přikrášlit sama sebe je velmi snadné a láká to hodně lidí. Začíná to: uberu si věk, trochu se zeštíhlím a je to.

Stejně jako spoustu jiných věcí v našem životě musíme brát i sociální sítě za něco, co slouží pro naši zábavu. Netvoří to náš život a dalo by se bez toho obejít.

Read more

Local News