Proč je důležité doplňovat vitamin D?

Share

Výzkumy ukázaly, že vitamin D mimo jiné hraje také velmi významnou roli v boji proti koronaviru. U pacientů se závažným průběhem byla detekována právě nízká hladina vitaminu D. Důvodů, proč jej užívat, je však mnohem více.
Vitamin D, jak vitamin D2 (elgokalcifer), tak vitamin D3 (cholekalciferol), sehrává v organismu velmi důležtiou roli. Podílí se na regulaci rovnováhy kalcia a fosforu, absorbci kalcia ze střevního traktu a výstavbě kostí a zubů. Ovlivňuje ovšem také správnou hladinu vápníku v krvi, funkci svalů, schopnost dělení buněk, posiluje imunitní systém a v období s nižším slunečním zářením i psychickou kondici.

Zdroje vitaminu D

Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. V těle totiž vzniká působením ultrafialového záření na specifické látky obsažené v kůži. K tomu, abychom tělo zásobili dostatečným množstvím vitaminu D, je třeba vystavit pokožku (především paže a obličej) sluníčku po dobu alespoň dvaceti minut. Déle tuto dobru neprotahujte, vystavili byste se riziku spálení, které může vyústit až v rakovinu kůže.

Příznaky nedostatku vitaminu D

S nedostatkem vitaminu D se potýkáme především v podzimních a zimních měsících, kdy trávíme minimum času venku a nedostává se nám sluníčka. K deficienci ovšem vede i nedostatečná výživa či práce na noční směny. Stejně jako některé choroby jater a ledvin. Nedostatek vitaminu D se pak projevuje křivicí (u dětí) a osteomalacií (u dospělých), při níž dochází ke zvýšené lámavosti kostí a kazivosti zubů. Výrazně však oslabuje i imunitní systém, který následně není schopen bojovat i s banálními chorobami.

Vitamin D v potravinách a doplňcích stravy

Vitamin D ale najdete i v některých potravinách. Dobrými dietními zdroji tohoto vitaminu jsou tuky, margarín, tučné ryby, játra a vaječný žloutek. Abyste ale pokryly denní potřebu, museli byste sníst dvě celá vejce denně. Doporučit však lze konzumaci kvalitních doplňků stravy. U nich si ale všímejte především obsahu vitamínu D. Velmi vysokou dávku obsahuje například přípravek vit d3 renomované německé značky Woldohealth. Jedná se o vysoce koncentrovaný preparát s vysokou biologickou dostupností bez želatiny, laktózy, lepku, barviv i stabilizátorů v kombinaci s kvalitním MCT olejem z kokosových ořechů.

Pověstná německá kvalita

Vhodná je však i kombinace vitamin D3 a K2, který zase pomáhá aktivovat proteiny, jejichž produkci vitamin D3 v těle vyvolává. Tento vitamin se navíc podílí i na normální srážlivosti krve. Oba tyto produkty jsou vyrobeny z těch nejkvalitnějších ingrediencích a testovány na půdě renomovaných německých farmaceutických firem. Zkrátka za nimi stojí pověstná německá kvalita. I z tohoto důvodu si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Read more

Local News