Přišli jste o práci? Zkuste změnit obor

Share

Epidemie koronaviru zasáhla mnoho oborů ekonomiky přímo i nepřímo, kvůli platební neschopnosti svých odběratelů. Změnila chod mnoha firem a podniků. Někteří zareagovali tím, že zaměstnance přesunuli na homeoffice. Jiné firmy musely propouštět zaměstnance. Zkrachovalo i mnoho podnikatelů a ukončili živnost.

Ani vám se nevyhnulo propouštění a patříte mezi ty, kteří přišli o práci? Dopadly na vás vládní opatření a zavírání služeb, gastronomie, pohostinství, hotelnictví, kultury a restaurací, welness a sauny, nebo jakékoliv semináře – jóga, cvičení , ale i lidé kolem filmu, jako zvukaři, osvětlovači apod.

Ať už jste zaměstnání ztratili, nebo ho z jakých koliv důvodů opustili díky svému rozhodnutí, protože je nudí a ubíjí, nemají kam dál růst, jsou přepracovaní a vyhořelí, nebo chtějí víc žít a ne jen dřít, nevidí ve své práci smysl, nebo nemohou pokračovat kvůi narození dítěte nemoci či péči o staré rodiče.. Případně hledáte práci delší čas a bez úspěchu?

Zdá se vám, že všechny vhodné pozice jsou plné a zaměstnavatelé nereagují, nebo vás odmítají? Máme pro vás pár tipů. Zkuste se přihlásit do jiného oboru. Jsou firmy, které nabírají nové pracovníky. Eventuálně zvažte rekvalifikaci. Mnoho firem je nyní ve strachu z budoucnosti, a nábory se zastavily.

Dejte maximum hledání práce v oboru

Hledání nové práce je proces. Může trvat rychle, pokud máte štěstí, ale i několik týdnů neb oměsíců.

Chcete-li zůstat v oboru, pravidelně hledejte v inzerátech a reagujte na každý možný inzerát, i když nesplňujete všechna kriteria. Firmy sice podle inzerátu hledají supermany, ale ne každý splňuj všechny kriteria. Proto má smysl zkusit šanci bez očekávání dobrého výsledku.

Zkuste se zeptat přes známé a své kontakty, jeslti neví o něčem, kde byste se uplatnili.

Hledejte přes Facebook, i tam jsou nabídky práce.  Vytvořte si účet Linkedin a hledejte pracovní možnosti tam. Pokud v oboru neuspějete ani po pár týdnech, zkuste se přihlásit i na práci v jiném oboru, nebo si najděte dočasně brigádu a u ní hledejte lepší práci.

Zvažte možnosti v nových oborech práce

Začněte vyhledávat inzeráty se širším záběrem. Na online pracovních serverech jsou tisíce až desetitisíce pracovních míst. Jde o to najít tu správnou pro vás.

Zjistěte, co umíte a co vás baví

Sepište si na papír nebo ve Wordu co vše dobře umíte, jaké máte talenty a co vám jde lehce. Sepište si vaše zkušenosti, praxi, dovednosti a přemýšejte, co by vás bavilo případně kde byste mohli uspět.

Můžete si udělat i test osobnostního nastavení, pro jakou práci se hodíte. Vciťte se do různých pozic, a prostředí, jak by vám vyhovovaly.  Dejte dohromady seznam různých profesí, které by vám vyhovovaly a zjistěte si, jaké požadavky a dovednosti jsou na ně potřeba. Můžete oslovit i lidi v oboru, a zeptat se jich na zkušenosti. Začněte dané pozice hledat na online pracovních portálech, případně si zveřejněte inzerát. Zkuste si udělat i seznam možných zaměstnavatelů a oslovit je přímo.

Doba je velmi proměnlivá a je třeba se přizpůsobit, aby se člověk uživil, pokud nemá našetřeno na několik měsíců, nebo nastřádané statisíce či miliony korun.

Změna je život, není třeba se bát nové práce

Byli jste ve své profesi několik let, nebo dokonce 10 až 20 let. Bojíte se, že už nic nového nenajdete? Byli jste zvyklí na své jisté, a změny jsou vám nepříjemné. Pokud ale nezměníte postoj, nebudete mít na svou obživu. Zkuste si najít seznam důvodů, čím se vám díky změně ulevilo. Už nebudete muset poslouchat nepříjemného šéfa nebo kolegy? Nebudete muset dělat práci, která vís stejně nudila a ubíjela? A stejně tak zkuste najít seznam věcí, čím je pro vás pozitivní, že vás čeká nová životní etapa. Relaxace, dočerpání sil, možnost najít něco, co mě bude bavit, poznám nové lidi, začnu podnikat na sebe apod.

Přemýšlejte, co nejlépe umíte

Jsou věci, kterým jste se věnovali ve volném čase, třeba grafika, fotografování, nebo úprava videí či hudby? Prohledejte inzeráty v této oblasti. Staráte se rádi o domácí zvířata? Zkuste e-shop s vybavením pro psy a kočky a jiné domácí mazlíčky. Rádi šijete oblečení, tvoříte šperky, malujete, nebo něco vyrábíte? Prozkoumejte možnosti nabídnout své služby třeba na webech jako Fler.cz kde lze nabízet ručně vyráběné výtvory. Získali jste zkušenosti a znalosti, které chcete předat dál?

Jsou portály, kde můžete svůj um zúročit,  například na naucmese.cz nebo seduo.cz.

Pracujete rádi s lidmi? Můžete zkusit call operátory, které můžete někdy dělat i z domova.

Jste šikovní a umíte opravit věci v bytě? Ačkoliv to nebylo vaše povolání, na nejhorší dobu zkuste třeba instalatéra a opravy v bytech. Máte vlastní auto? Zkuste oslovit firmy rozvážející zboží nebo jídlo, nebo taxikáře.

Napište si své přednosti, dovednosti, zájmy a zkuste štěstí i v jiném oboru. Firmy také rády vidí zkušenost a praxi.  Jsou obory, které můžete dělat i bez vzdělání v oboru, případně s určitým kurzem.

Zvyšte si sebevzdělání

V dnešní době se více práce přesune do online prostředí. Pokud je toto vaší slabou stránkou, dovzdělejte se, i online. Mnoho informací a článků se dá najít na internetu, aniž byste za ně museli platit. Zjistětě si na úřadu práce jaké existují rekvalifikační kurzy a zkuste případně tuto cestu, kdy vám kurz bude hrazen. Bližší informace najdete na webu Úradu práce podle jednotlivých krajů.

Napište si dobrý životopis

Své zkušenosti napiště do CV. Na internetu najdete spoustu návodů, jak má vypadat dobrý životopis. Stručný, přehledný, strukturovaný.  Pomohou odkazy i na instagram, youtube, vlastní weby.  https://www.prace.cz/poradna/prakticke-rady/detail/article/jak-napsat-dobry-zivotopis/ nebo zde  https://www.jobs.cz/poradna/rady/rady-pro-uchazece/jak-napsat-cv/

Kde vezmu peníze na přechodné výdaje?

Pokud vám dočasně chybí peníze na překlenutí nutných výdajů za domácnost, případně zvažujete investici do svého podnikání, výhodné mohou být i první půjčky zdarma. Nabízí je různé nebankovní společnosti, například ViaSMS.cz, a to až do výše 16 000 korun pro první žádost. Pokud vám chybí peníze a vrátíte je do 30 dnů, nemusíte platit žádné poplatky ani úroky, pokud o půjčku žádáte poprvé. Výhodou je, že nemusíte dokádat stohy papírů a dokumentů, jako u bank a vše vyřídíte pohodlně online z domova.

Zřejmě přibyde lidí na volné noze a na dohody

Nejistota doby může vést k tomu, že firmy nebudou chtít přijímat lidi na stálý pracovní poměr, ale jen na dohody o provedení práce nebo činnosti, aby ušetřily na daních. Můžete mít i více činností, a pak vás výpadek jedné nepřekvapí.

Přejeme hodně úspěchů při hledání vaší nové práce.

Read more

Local News