Při výběru kopaček si ohlídejte, na jaké povrchy jsou určené

Share

Po dlouhých měsících se konečně budete moci opět vydat na trávníky či do hal a jít si spolu s kamarády nebo parťáky z týmu zahrát fotbal, futsal a další míčové sporty. Abyste byli dokonale připraveni, je určitě dobré si pořídit nové vybavení. Základem pro míčové sporty, hlavně pak pro fotbal, jsou samozřejmě kvalitní kopačky. Při jejich nákupu je zapotřebí umět se orientovat dle toho, na jaké typy povrchů jsou vybrané modely určené.

Lisovky a kolíky

Pro hru na klasických trávnících se dají pořídit dvě základní varianty. Jedná se o takzvané lisovky a kolíky. Prvním typem jsou kopačky, jež se hodí na pevné přírodní povrchy, tedy na trávu, která je převážně suchá a tvrdá. Tyto kopačky využijete hlavně během letních měsíců. Kolíky se pak hodí spíše do měkčí trávy, například po dešti, takže je budete potřebovat zejména na jaře a na podzim, kdy už přeci jen venku nepanuje tak pěkné počasí.

Kopačky na umělé povrchy a do hal

Stále častěji vyráží fotbalisté a další sportovci na umělé trávníky. V jejich případě rozhodně zapomeňte na obutí klasických kolíků a lisovek, neboť by mohly zničit povrch, navíc byste v nich klouzali a mohli si snadno přivodit nějaké zranění. Je nutné si koupit speciální kopačky na umělou trávu. Nesou označení AG, případně TF, což jsou takzvané turfy. Zvláštní kategorií jsou pak sálové kopačky, tedy indoor (IN) modely, které na podrážkách nemají žádné ostré hroty.

Oblíbené značky

Všechny výše uvedené typy dnes už běžně vyrábějí prakticky všichni přední světoví výrobci. Zvolit si tak můžete kopačky Nike, velmi populární jsou z hlediska designu a funkčnosti rovněž kopačky Adidas, jejichž cena šla navíc v posledních letech poměrně výrazně dolů, takže jsou dostupné i pro méně movité lidi. Nechybí ani modely pro děti a dorost, tudíž kopačky Adidas a Nike zakoupíte rovněž svým dětem, pakliže chtějí hrát fotbal, futsal a další míčové a kolektivní sporty.

Read more

Local News