Právě teď je čas nakoupit investiční zlato

Share

Člověk by skoro řekl, že nyní není zrovna vhodná doba na investování. Nemovitosti se pronajímají špatně, úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech už dávno nepokryjí ani inflaci, akcie vlivem pandemie koronaviru padají. Držet si peníze doma pod polštářem nebo je nechávat na běžném účtu je však hloupost, tam jen ztrácí na hodnotě.

Jediným vhodným prostředkem k uchování peněz je v současnosti investiční zlato. To si svoji hodnotu drží, a i když letos jeho hodnota stoupala a klesala více, než si kdo troufl předpokládat, v dlouhodobém hledisku jeho cena stále roste. Právě proto do něj zkušení investoři nyní neváhají dát třeba i 90 % svých úspor. A dokonce i ti konzervativní.

Zlato je imunní vůči krizím i pádům měn

Důvod je nasnadě. Zlato je komodita, která se vyznačuje nezávislostí. Nehledě na to, jestli je válka, ekonomická krize, nebo pandemie, se jeho světové zásoby ztenčují, a tak svou hodnotou stále roste. Neuškodí mu dokonce ani pád měny, koupené zlato totiž vždycky můžete prodat za měnu novou či jinou. To stejné platí pro oslabující korunu. Pokud oslabí, stačí se vydat za hranice a tam zlaté slitky a mince prodat třeba za eura. O své peníze prostě nepřijdete.

Nákup zlata zvládne i menší investor

Spousta Čechů se domnívá, že investiční zlato je vhodné jen pro zkušené investory. Jde ovšem o velký omyl. Nakoupit zlaté slitky a mince je dnes jednodušší než kdy dříve – nákup uskutečníte online z pohodlí svého domova.

Prodejcem investičního zlata v Česku je společnost Zlaté mince, která provozuje e-shop Zlate-mince.cz. Najdete tam slitky i mince zahraničních značek. Žádná česká mincovna investiční zlato nevyrábí, takže české výrobky nehledejte. Sice byste určitě našli nějaké české zlaté mince, jde ovšem o mince pamětní, jejichž cena je navýšena o sběratelskou hodnotu, a pro investiční účely tedy nejsou vhodné.

Podobně jako zlato rostou i další investiční kovy, typicky stříbro, platina a paladium. Jediné zlato je však osvobozeno od DPH, proto je pro investování nejvhodnější.

Read more

Local News