Prasklo vám čelní sklo?

Share

Drobný kamínek odražený od automobilu před vámi dokáže na vašem čelním skle udělat “pěknou paseku“. Zprvu malá jamka, později rychle se zvětšující prasklina snižuje výhled z auta a může se tak stát příčinou horšího neštěstí – havárie. Nenechte dojít věci až tak daleko a opravu skla řešte rychle.

V případě, že nemáte autosklo pojištěné, je třeba reagovat rychle. Nechcete-li platit opravy ze své peněženky, pak je nutné zastavit vůz, od něhož kamínek odlétl a přesvědčit řidiče k tomu, aby opravu uhradil ze svého povinného ručení. Odmítne-li, nezbude vám nic jiného, než výměnu skla zaplatit ze svého.

Řidič vozu, od kterého osudný kámen odlétl, musí sám zavolat na svou pojišťovnu a celou událost nahlásit. V takové situaci se bude k opravě použito peněz z jeho povinného ručení a řidič tak s velkou pravděpodobností přijde o slevové bonusy. Naděje, že na takového řidiče narazíte, je vskutku malá, proto je třeba mít v záloze servis, kde vám zajistí kvalitní opravu i bez nutnosti výměny celého čelního skla.

V dnešní době se používají speciální technologie, díky kterým lze snadno zacelit praskliny až v rozmezí 15 cm

Výměnu skla nebo jeho opravu rozhodně neodkládejte!

Pokud máte hradit opravu ze své kapsy, je pochopitelné, že do servisu nijak nespěcháte. Ovšem odkládání vás může stát nejen zmíněné riziko snížené viditelnosti a tedy i havárie, problémy vás rovněž mohou čekat i ve spojitosti s policií. Dle nových dopravních zákonů se prasklina větší jak 2 cm na stíratelné ploše trestá až 10 tis. pokutou a odebráním až 5 bodů. Vyplatí se tedy nečekat a odborný servis autosklo navštívit.

Tip! Co dělat s prasklinou, aby se ještě více nerozšířila? Narušený povrch autoskla přelepte průhlednou lepící páskou, ta dočasně zamezí vnikání nečistot a vody, a tedy celkovému rozšiřování praskliny. Obyčejná lepící páska vám může snížit náklady na opravu. 

Oprava i výměna autoskla

Výměna čelního skla nemusí být jediným řešením, moderní technologie dávají možnost prasklinu zacelit. Zacelení se provádí tak, že se z praskliny odsaje vzduch a volný prostor se vyplní pryskyřicí, jenž je svými vlastnostmi podobná autosklu. Taková to oprava je úspornější z hlediska času i peněz. Ovšem ne ve všech případech je opravení možné.

Read more

Local News