Praktické tipy, jak předejít (ne)vinným faux pas

Share

(Ne)Vinné faux pas z vás mohou udělat pěkného burana na Moravě i doma. Nebuďte barbary a naučte se to podstatné o víně!

1. Sklenka se drží vždy za stopku. Jedinou omluvou pro držení za tělo sklenice je “promyšlené“ zahřívání příliš studeného červeného.

2. Burčák není víno, tudíž se s ním neťuká. Obřad ťukání patří k mladému vínu, burčák ještě není vínem, jde o vinný mošt.

3. Šampaňské není sekt. Název „šampaňské“ mohou nést pouze ta vína, která pochází z vinic francouzské oblasti Champagne-Ardenne v přesně stanoveném obsahu hroznů na hektar.

“Dáme šáníčko!“nechte těm neznalým, vy objednávejte se stylem pouze šampaňské či sekt.

4. K jídlu pijte to, co vám chutná. Obecně se doporučuje k červenému masu červené víno, k rybě bílé… Ale to můžete a nemusíte následovat. Řiďte se svou chutí.

5. Šroubovací uzávěr není zárukou nekvality. Poslední dobou se mnoho dobrých vín uzavírá šroubovacím závitem. Pro mladá vína, která jsou určená k rychlé spotřebě je to lepší varianta než problematický korek.

6. Nalévejte do max do 3/4 sklenky. Platí zde více než kde jinde, že méně je někdy více. Lépe tedy 5 x dolít, než si dát dvě po okraj nalité sklenky.

7. Pijte v tom správném pořadí. Pakliže chystáte dát více než jeden druh vína, začněte vždy bílým. Poté pokračujte růžovým a nakonec přijde na řadu červené. Jen tak si užijete ten správný degustační zážitek.

Tip! Mezi jednotlivými druhy si dopřejte sklenku vody, vyčistíte tak chuťové pohárky a druhý den budete použitelní. 

picjumbo.com_HNCK5337

8. Neřiďte se pouze cenou. Nejdražší “supermarketové‘‚ víno nemusí nutně znamenat nejlepší chuť. Doporučujeme volit láhve okolo 200 Kč a více. Přímo od vinaře pak dostanete prvotřídní vína za cca 100 Kč. Pokud tedy máte možnost nakupte vína z náležitě prověřeného sklípku do zásoby.

TIP: Máme pro vás kvalitní vinařství a vinotéky.

9. Láhve skladujte vodorovně. Pakliže se zásobujete dobrým vínem, je třeba jej správně uchovávat. Skladujte nejlépe v tmavé, chladné místnosti ve vodorovné poloze, která zabrání vysychání korku.

10. Ptejte se, zajímejte se. Jste-li na vážkách s výběrem vína, sklenky, či čehokoliv dalšího, co se vína týká, zeptejte se zkušenějších. Upřímnost se mezi vinaři cení.

Přejeme mnoho krásných okamžiků se sklenkou dobrého vína v ruce a veselou (a dajnou) společností po boku. 

Read more

Local News