Popularita SUV stoupá. Víme proč!

Share

Potřeba terénních automobilů není na evropských silnicích tak velká jako jinde ve světě, ale zákazníci si potrpí na jejich styl. Proto vznikla Sport Utility Vehlices neboli SUV. A přestože nejsou primárně určena do terénu a jejich spotřeba není nízká jako u běžných osobáků, poptávka každoročně stoupá a z původně okrajového segmentu se stává dominantní kategorie ovládající cca 25 % evropského trhu. Výjimkou nejsou ani čeští zákazníci, kteří velkým automobilům holdují stejně jako v zahraničí.

Nezasportujete si s ním, ale odveze vás do přírody

Název SUV může být pro člověka automobilismem nepolíbeného zavádějící. Slovo „sport“ totiž neznamená, že by vozidla z dané kategorie nabízela jízdní zážitky srovnatelné s ostrými hatchbacky. Spíše než to má zdůraznit možné využití vozu při volnočasových aktivitách. Jinými slovy se s „esúvéčkem“ dostanete na hory, k vodě či na jiná místa, kde byste se s klasickým osobákem dostali jen stěží.

Proč je o SUV takový zájem?

K obecným výhodám vozů SUV patří prostorný interiér, odolnější podvozek a vyšší světlá výška. Mají tedy všechny předpoklady k tomu, aby posádce poskytly dostatečný komfort i při jízdě mimo běžné silnice. Skvělým příkladem je nová Škoda Kodiaq, do které se bez problému nasouká až 7 lidí. Ani zadní řada sedadel přitom nepředstavuje jakýsi kompromis, ale naopak jde o plnohodnotná místa k sezení i pro osoby s výškou kolem 180 cm.

Moderní SUV samozřejmě nenachází využití jen při víkendových cestách na chatu. Zmíněný Kodiaq je koncipován tak, aby si řidič stejně dobře užil každodenní popojíždění po městě. Nová Fabia je sice kompaktnější, ale díky parkovacímu asistentovi není problém ani s parkováním mnohem většího vozu.

Pro automobilky nejsou překážkou ani rok od roku přísnější limity a normy. Proto jsou SUV k mání také s úspornými motory a bez pohonu 4×4, což bylo ještě relativně nedávno nemyslitelné. A na kolik vás luxusní Sport Utility Vehicle jako je Škoda Kodiaq vyjde? To vám prozradí ceník Škody Kodiaq na stránkách autorizovaného dealera vozů Škoda – Auto Poly.

Read more

Local News