Policejní VW Passat R36 aneb co tenhle drobek umí?

Share

Každému správnému pirátovi teď jisto-jistě ztuhla krev v žilách, policie si na milovníky rychlé jízdy připravila opravdový bonbónek. Otázka zůstává jediná. Mají se piráti začít klepat, že by již nemuseli být oni za ty, co si střílejí ze strážců zákona?

Co tenhle policejní drobek umí, se dočteme v našem článku.

Policie České republiky převzala začátkem roku kolem 30 Volkswagenů Passat R36, kteří budou mít jediný úkol – kontrolovat provoz na frekventovaných silnicích skrz celou ČR a tvrdě trestat řidiče, kteří nedodrží v daném úseku zákonem stanovenou rychlost.

Na první pohled je prakticky nemožné poznat, že jde o policejní vůz – R36 byly dodány v klasických civilních barvách (stříbrná, modrá i černá metalíza). Passaty jsou schopny měřit rychlost vozidel jedoucími jak za nimi tak před nimi. Ovšem měřit rychlost protijedoucích aut není možné. Pokud budete skutečně pozorný, v policejním Passatu je vcelku zřetelně viditelná právě čelní kamera umístěná na horní části předního skla.

Ve výbavě policejního Passatu samozřejmě nechybí také výstražná světla uvnitř vozu, přídavné vnitřní osvětlení, nahrávací el. zařízení pro záznam z datové kamery, dále se v interiéru nachází také měnič s výstupem, nebo diodový displej za předním a před zadním sklem, který zobrazuje až 20 různých před-programovaných nadpisů – typu ZASTAVTE, ZPOMALTE atd.

Z čeho se vybíralo?

Policie České republiky vybírala mezi Passat R36, Superb 3,6 FSI, Audi A4 3.2FSI quattro, BWM 330iX a Volvo S80 T6. Zajímavé bylo, že všechny testy i policejní představenstvo doporučovalo BWM 330iX nakonec se ale přistoupilo na Passata R36.

Co policejní služebníček umí?

Policejní hračka Passat R36 má pohon všech kol – je poháněna atmosférickým přímo-vstřikovým šestiválcem o obejmu 3,6 litru s výkonem přesahujícím 300 koní (230KW) – po chipu na 260KW (330 koní) jsou schopny vyvinout rychlost přesahující 305 kilometrů za hodinu. Vozy mají šestistupňovou automatickou převodovku DSG. Z nuly na stovku dokážou tyto drobkové zrychlit za 4,9 sekundy.

Co z toho vyplívá?

Pokud zrovna nevlastníte Lamborghini Gallardo, či nové Porsche GT3 RS tak se do žádné potyčky s novými Passaty rozhodně nepouštějte.

Co Vám hrozí?

Při překročení rychlosti o max. 50km/h pokuta kolem 3 000 Kč na místě a 2 body dolu. Pokud porušíte předpisy o 50km/h a více hrozí Vám odebrání řidičského průkazu.

Read more

Local News