Pojistit automobil jde různě, vyplatí se to i vám?

Share

Pojistit svého miláčka můžete na ledacos, dokonce i na špatný stav vozovky. Když se zamyslíte nad tím, jak po letošní zimě vypadají silnice, nebylo by takové pojištění vůbec špatný nápadem. 

Tím základním pojištěním auta je samozřejmě povinné ručení. To musí mít každé auto dávno předtím, než si s ním vyjedete na dovolenou. Zde se tedy není o čem bavit, najděte si dle různých srovnávačů cen to nejlevnější povinné ručení a pojistěte se.

Dalším, zákonem nevynucovaným pojištěním, je havarijní pojištění. Kdy má ale smysl si auto pojistit? Staré auto z autobazaru s malou pořizovací cenou asi nemá smysl nějakým způsobem chránit proti škodě vzniklé buď přímo majitelem automobilu nebo okolními vlivy, jako je například vandalismus, jiné cizí zavinění, živelní pohromy a tak dále. Naopak nové auto nižší až střední třídy má smysl pojistit zhruba na období 5 až 6 let, kdy je hodnota automobilu stále relativně vysoká. U aut vyšší cenové kategorie se vyplatí pojistit i na delší dobu.

Většina pojišťoven nabízí možnost kombinace pojištění. Pokud máte auto zaparkované většinu času v garáži, možnost odcizení příliš nehrozí a pojistné je pak menší.

Při zvažování jestli si pojistit auto je potřeba brát ohled na to, co by se stalo v případě úplného zničení, resp. jaká by byla částka, kterou by vám pojišťovna vyplatila. Pokryla by náklady na nákup nového auta? Ve většině případů nikoli. Existují ale i speciální pojistné produkty, které tento problém řeší.

Havarijní pojistka má i výhodu v případě nehody, kdy majitel automobilu nechce čekat na právní podklady k rozhodnutí o náhradu škody v případě, že je určení viníka nejednoznačné.

Read more

Local News