Pojištění na motocykl, aneb jak ušetřit co nejvíc peněz při provozu své motorky

Share

Kouzlu motorek podlehlo mnoho z nás. Někteří je využívají ke každodenním cestám (když to počasí umožní), jiní jen na víkendové jízdy. Tento koníček se může dost prodražit právě v případě, kdy jste jen příležitostným motorkářem. Nevyhnete se totiž povinnosti mít uzavřené povinné ručení, když vyrážíte na silnice. Týká se vás také pravidelná technická kontrola a další věci, kvůli kterým budete muset sáhnout do kapsy. Jde na těchto věcech vůbec nějak ušetřit? Samozřejmě, že jde a pojďme se podívat, jak na to.

Dostaňte cenu povinného ručení na minimum

Jistě jste si všimli, že na internetu můžete narazit na spoustu online kalkulaček povinného ručení i pro motocykly. Rozhodně si na jednom porovnejte jednotlivé nabídky. Možná totiž zjistíte, že platíte zbytečně moc, a že pro vás má jiná pojišťovna o dost lepší nabídku. Nemusí se nutně jednat o levnější nabídku, ale může jít o kvalitnější povinné ručení, za stejnou cenu jako máte doposud. Určitě uvítáte nějaké asistenční služby navíc.

Pojišťovny se snaží majitelům motorek vyjít vstříc. Většina motorkářů vyjíždí jen v sezóně tzn. od jara do podzimu. Pak své stroje pečlivě zazimují a těší se na další sezónu. Pokud patříte do této skupiny řidičů, sjednejte si sezónní pojištění odpovědnosti z provozu motocyklu. V tomto případě pak platíte jen za měsíce, které si určíte (tzn. za měsíce, které opravdu jezdíte). Pojistná smlouva sice platí celý rok, ale pojišťovna kryje jen ty pojistné události, které spadají to předem určeného období. Taková vychytávka může ušetřit rodinnému rozpočtu i stovky korun. Toto pojištění nenajdete u všech pojišťoven, ale ty větší ho v nabídce mívají.

Servisujte pravidelně, nejen v nejnutnějších případech

Někomu se toto bude zdát jako hloupost, ale pravidelným servisem můžete často ušetřit. Pokud svou motorku budete udržovat pravidelně v dobré kondici, vyhnete se pak drahým opravám. My proto doporučujeme jezdit s motorkou pravidelně do servisu. Můžete tak předejít opravám, které by se mohli prodražit později, protože se na ně kvůli absenci pravidelného servisu nepřišlo.

Snižte spotřebu paliva

Existuje hned několik aspektů, na které je třeba si dát pozor, abyste zbytečně neplýtvali palivem.

Tlak v pneumatikách

Za prvé zkontroluje tlak ve svých pneumatikách. Kolik atmosfér má mít správně nahuštěná pneumatika, zjistíte z manuálu k motorce. Navíc tak prodloužíte životnost svých pneumatik.

Vyhněte se zbytečné zátěži

Čím více hmotnosti musí motorka vést, tím větší spotřebu bude mít. Zkontrolujte své motobrašny a vozte opravdu jen to nejdůležitější.

Aerodynamika

Při jízdě na motorce se zaměřte na držení svého těla. Čím více splynete s motorkou, tím menší aerodynamické síly na vás působí. Doporučuje se také volit při jízdě na motorce přiléhavé oblečení. Na spotřebu má také vliv i rychlost jízdy. Po motorkářích však nemůžeme chtít, aby jeli celou svou vyjížďku padesátkou.

Read more

Local News