Podnikání z domu není jen růžové, výhody však převažují. Proč to vyzkoušet?

Share

Došli jste k závěru, že kancelář nepotřebujete a vystačíte si s nevyužívanou místností, kterou přestavíte na domácí pracovnu? Nebudete první ani poslední, k práci z pohodlí domova se v posledních letech přiklání stále více lidí. Z mnoha hledisek může být efektivnější a levnější oproti „rachotě“ mimo domov. Přesto je vhodné uvažovat realisticky a sundat si růžové brýle. Co vám home office přinese a s čím se budete muset vyrovnat?

Máte pevnou pracovní morálku?

Začněme nevýhodami, ať máme nejhorší za sebou. Rozhodnete-li se pracovat z domu, počítejte s tím, že se váš život obrátí vzhůru nohama. Najednou budete mít spoustu času a je jen na vás, ve kterou denní dobu usednete k počítači. S tím však souvisí riziko neustálého odkládání (protože vždy se najde něco „důležitějšího“ než zakázka – třeba fotbal v televizi), nestíhání deadlinů a permanentní stres.

Zároveň možná bude chybět kontakt s dalšími lidmi (což nemusí být nutně nevýhoda – nikdo vás nebude při práci rozptylovat) a také přijdete o část obytného prostoru. Jeden DELL server si ho příliš neukrojí, jen nesmíte z bytu udělat serverovnu.

Ušetříte spoustu peněz i času

Co zůstane na účtu, to se počítá! Ušetříte nejen za pronájem kanceláře, ale také za cestovné a mnohé další související náklady. Například za stravu, protože se naobědváte doma namísto restaurace.

A konečně čas, který je v podnikání ekvivalentem peněz. Když si spočítáte, kolik hodin měsíčně strávíte cestováním po městě, budete v šoku. I kdyby vám jedna cesta trvala pouhou půlhodinu, za dvacet pracovních dní promarníte v autě či MHD dva a půl osmihodinového pracovního dne. Za rok pak rovných třicet dní, a to je dostatečný důvod k tomu, proč pracovat doma.

Suma sumárum, home office je náročná z hlediska sebekázně. Chvíli vám potrvá, než si na změnu zvyknete. Pokud to dokážete, budete mnohem svobodnější a efektivnější. A ten prostor, který zaberou notebook, tiskárna a repasovaný server, nakonec rádi oželíte!

Read more

Local News