Podle čeho vybrat pracovní oděv? Přinášíme pár tipů na stylové a praktické montérky

Share

Montérky se řadí mezi běžné pracovní oděvy. Vyrábějí se v různých variantách od klasických montérkových kalhot do pasu až po montérkovou kombinézu. Jaké montérky jsou ideální zrovna pro vás?

Provedení montérek volte podle typu zaměstnání

Montérky se liší podle typu:

  • montérkové kalhoty do pasu
  • montérky s laclem
  • montérková kombinéza

Pracovní montérky s laclem jsou oblíbenou výzbrojí mnoha pracovníků a kutilů. Lacl je vybaven kapsami, což rozšiřuje úložný prostor montérek, a pokud jste na rozhraní velikostí a málokteré kalhoty vám sedí, kšandy vám kalhoty podrží za každých okolností. Lacl u některých montérek vám navíc ochrání kříž nebo záda před prochladnutím (na rozdíl od klasických montérek do pasu). Většina montérek je v pase lehce upravitelná, proto se nemusíte bát na Vánoce do sytosti hodovat.

Každému povolání vyhovuje jiný typ montérek. Velmi oblíbenou variantou je kombinace montérek s laclem s montérkovou bundou.

Vybírat také můžete dle specifik vašeho povolání. V nabídce jsou například montérky vhodné pro automechaniky (odolné olejům), svářeče (nehořlavé), elektrikáře (dielektrické, ESD, ohnivzdorné), cestáře (reflexní, zateplené, větru odolné a nepromokavé), rybáře (chladu odolné, nepromokavé), skladníky v mrazírnách (chladu odolné) či například chemii odolné montérky pro pracovníky v chemickém průmyslu.

Materiál určuje vlastnosti montérek

Montérky se vyrábí ve dvou variantách:

  • 100% bavlna
  • bavlna s příměsí polyesteru (v různém poměru)

Každá varianta má své pro a proti a záleží na náročnosti vašeho povolání, jestli zvolit přírodní materiál, nebo vyšší odolnost.

100% bavlna dobře dýchá, což oceníte zejména v létě. Na druhou stranu má ale i množství nevýhod. Materiál se při špatném praní může srazit a ztratit barvy, při práci se snadněji opotřebí a je méně odolný vůči špíně a vodě.

Montérky ze směsi bavlny a polyesteru jsou odolnější proti opotřebení, při praní se nesráží a drží si své barvy a jsou odolnější proti špíně a vodě. Jejich nevýhodou je nižší propustnost materiálu, proto je možné, že se v nich v létě zpotíte.

U některých povolání nemáte na výběr, zda zvolit ten nebo onen materiál. Tam, kde na výběr máte a máte rádi kvalitu, vyzkoušejte bavlnu s příměsí. Pracovní oděvy značky Emerton a Desman jsou vyrobené z osvědčeného poměru 65% polyesteru a 35% bavlny.

 

Tloušťka materiálu určuje odolnost i hřejivost montérek

Tloušťka materiálu je vyjadřována hustotou materiálu v gramech na metry čtvereční. Pokud výrobce například udává tzv. gramáž 200 g/m2, znamená to, že na jeden metr čtverečný bylo použito 200 gramů materiálu.

Například: pracovní oděvy Desman jsou vyráběny v gramáži 235 g/m2. Pracovní oděvy Emerton 270 g/m2.

Čím větší číslo, tím tepleji vám v zimě bude. Na léto se používají pracovní oděvy s gramáží zpravidla nižší než 240 g/m2. S tloušťkou materiálu přímo úměrně souvisí i jeho odolnost.

Tloušťka materiálu se liší i u různých typů materiálů. Bavlna je lehčí než polyester. Proto, pokud porovnáte stejnou gramáž u montérek vyrobených z bavlny a montérek ze směsi materiálů, budou bavlněné montérky tlustší.

Čím víc kapes a poutek, tím lépe

Jakmile budete mít jasno v tom, jaké montérky podle předešlých kritérií vybrat, nastupuje na řadu výbava montérek. Tím jsou myšlené kapsy, uzavíratelná kapsa na mobilní telefon, poutka, zdvojená kolena, nejlépe nepromokavá, kapsy na kolenní chrániče, zdvojené pozadí atd. Vždy je lepší koupit takové montérky, které mají větší výbavu, než potřebujete. Nikdy nemusíte využít vše, ale je pro zlost, nemít si kam odložit metr.

A pokud si i přesto nejste jisti, jaké montérky jsou pro vás ty nejlepší, poraďte se s odborníkem na pracovní oděvy a ochranné pracovní pomůcky TOMIS CZ.

www.tomiscz.cz

 

Read more

Local News