Podle čeho poznat nejvýhodnější nebankovní půjčku

Share

Podle průzkumu Stem/Mark si loni vzal půjčku každý pátý Čech. Většina z nich si rozumně půjčovala na dlouhodobé investice (bydlení, studium, podnikání apod.), ale pořád se najdou i takoví, kteří shání peníze na umoření jiných dluhů, dovolenou, vánoční dárky, či dokonce plastickou operaci.

Prvotním krokem by tedy mělo být zvážení, zda vůbec půjčku potřebujete. Přece jenom je to závazek, a pokud nebudete mít peníze na splátky, snadno se dostanete do potíží. Není možné počkat, než si dostatečně našetříte, nebo poprosit o zapůjčení určitého obnosu někoho z vašich blízkých?

Jakou částku potřebujete?

Spousta nebankovních společností nabízí spíš krátkodobé nebankovní půjčky, ovšem najdou se i takové, které vám zapůjčí třeba milion a půl na bydlení. V takovém případě už obvykle potřebujete ručit nemovitostí. Úrok bude možná výhodnější než v bance, ovšem bylo by dobré zvážit, jestli nebude lepší navštívit raději tu banku. Přece jen jde o závazek na desítky let, takže se rozhodně nesvěřujte do rukou společnosti, která působí na trhu dva roky.

Je RPSN dostatečným ukazatelem?

Různé rady jak na nebankovní půjčky se zmiňují, že byste měli hledat nejnižší RPSN (roční procentní sazbu nákladů). To ale není tak docela pravda. Nejvýhodnější půjčku dnes poznáte podle nejmenšího celkového přeplatku. Proč? I když někde nemají nejnižší RPSN, mohou nabízet jiné výhody – odpuštění několika splátek za řádné splácení apod.

Každý žadatel o půjčku by si tedy měl zjistit přeplatek. Některé nebankovní společnosti jej transparentně uvádí na webu, u ostatních můžete požádat o tzv. standardní předsmluvní formulář, na němž jej uvidíte.

A co výše splátky?

Největší chybou je orientovat se podle nejnižší splátky. Pokud budete splácet měsíčně málo, půjčka se potáhne mnohem delší dobu! Odborníci uvádí radu, že splátka by neměla přesáhnout třetinu měsíčního příjmu. Praktičtější však bude, když si prostě spočítáte, kolik peněz jste schopní dát bokem na splácení. Jedině tak se vyhnete problémům.

Zdroj: asisteam.cz

Read more

Local News