Pociťujete časté svalové záškuby? Dost možná je na vině nedostatek hořčíku

Share

I když si dnes žijeme ve velkém blahobytu a hlady minimálně v našich zeměpisných šířkách nikdo netrpí, přesto valná většina obyvatelstva postrádá některé prvky, které jsou pro tělo velice důležité.

Většinou nejde o vážné deficity, nicméně pro lepší fungování těla a mysli je dobré mít všechny vitamíny a minerály v rovnováze. To platí i pro hořčík.

Deficit se může projevovat i hodně ošklivě

Hořčík v těle zastává velice důležité funkce. Jedná se o prvek, díky němuž fungují svaly i nervová soustava tak, jak mají. Jeho deficit tak ovlivňuje právě tyto části. Nemusí se to projevovat vůbec, případně pouze občasnou lehkou podrážděností, záškuby svalů, respektive nespavostí. Nicméně existují i projevy, jež nejsou zrovna nejpříjemnější, a to jak pro člověka s nedostatkem magnesia, tak i pro jeho okolí.

Takovémuto projevu se odborně říká manifestní tetanie. Laikové si ji mohou často splést i s různými druhy záchvatů. Postižený člověk během tohoto typu tetanie často nemůže mluvit, má problém se pohybovat a minimálně jedna jeho horní končetina je stočena do nepřirozené polohy.

I když tyto příznaky nevypadají vůbec dobře, obvykle nejde o nic vážného. Dotyčnému se po pár minutách uleví i bez jakékoliv pomoci. Ideální je pak aplikovat dostatečné množství hořčíku. Vzhledem k tomu, že ne každý člověk dokáže magnesium z tablet získat v maximálním množství, je lepší používat hořčíkový olej.

Lépe se vstřebává

Se vstřebáváním hořčíku pomocí trávicí soustavy mají potíže hlavně jedinci s chronickou gastritidou a podobnými nemocemi. Olej se však nekonzumuje, nýbrž se dodává do organismu skrze kůži.

Stačí jen místo lehce potřít a počkat slabou čtvrthodinku, až se všechno dostane do těla. A takto se opravdu vstřebají veškeré léčivé složky obsažené v oleji.

Read more

Local News