PlayStation 5 a Xbox Series X jsou novinky letošního roku. Co nabídnou?

Share

Microsoft a Sony mají na trhu s herními konzolemi přední postavení. V letošním roce přicházejí oba rivalové s další generaci svých přístrojů, přičemž těšit se můžete na Xbox Series X a PlayStation 5. V podstatě nelze jednoznačné říct, jestli je výkonnější jedna, nebo druhá konzole, protože po parametrické stránce jsou na tom podobně, stejně tak je to i s cenou.

Výrobci se snažili co nejvíce zkrátit načítání obrazovek. Xbox Series X disponuje SSD diskem s rychlostí 2,4 GB/s, zatímco PlayStation 5 nabídne 5,5 GB/s a vlastní technologii.

PlayStation 5

Sony už v minulém roce prohlásilo, že pracuje na další konzoli, ovšem neprozradilo bližší informace. První prezentace novinky se konala až v březnu letošního roku. PlayStation 5 s optickou mechanikou má 8jádrový procesor AMD Zen 2 při 3,5 GHz, vlastní RDNA 2 a operační paměť 16 GB GDDR6. Uvnitř zařízení je SSD disk o velikosti 825 GB.

V nabídce však je kromě varianty s mechanikou podporující 4K UHD Blu-ray také alternativa bez mechaniky, která nese název PlayStation 5 Digital Edition. Herní konzole se začne na českém trhu prodávat až během února příštího roku, ovšem už nyní si ji můžete předobjednat.

Xbox Series X

Microsoft zapracoval také na své herní konzoli a vznikl Xbox Series X, jenž je papírově o něco silnější než PlayStation 5. Xbox Series X je vybaven 8jádrovým procesorem s frekvencí 3,8 GHz a architekturou Zen 2, 16 GB paměti GDDR6 a SSD diskem s kapacitou 1 TB. Stejně jako PlayStation 5, tak i Xbox Series X má optickou mechaniku podporující 4K UHD Blu-ray.

Xbox Series X se začne prodávat v první polovině listopadu, ovšem předobjednat si ho můžete už nyní. Připravena bude i slabší a současně levnější verze Xbox Series S, takže záleží hlavně na vás, kolik jste ochotni investovat.

Read more

Local News