Platební morálka zemědělců | Jaké výsledky sklízí?

Share

Jestli se nějaký obor může pochlubit relativně nízkou dobou úhrad po splatnosti a optimistickým ekonomickým výhledem, je to právě zemědělství.

Čechům více chutnají české a kvalitní potraviny

Ekonomický výkyv se v zemědělství zpravidla odráží v investicích. Optimalizace skladby a způsobu zemědělské produkce je v současné době závislá na evropských dotacích. Další vývoj je klíčový pro ziskovost a dlouhodobou udržitelnost podnikání v tomto oboru.

Zpráva MZe z roku 2012 zdůrazňuje, že spotřebitelé zvyšují své požadavky na kvalitu potravin. Lidé preferují ve větší míře české potraviny. Většina zákazníků je považuje na rozdíl od zahraničních za nezávadné.

Dobrá zpráva

Rentabilita i ziskovost zemědělcům mírně roste. Obor zemědělství si meziročně polepšil a všechny zmíněné indikátory naznačují mírné oživení a zlepšení. Zemědělci platí ve srovnání s průměrem ČR dříve a celkově si drží přední příčky platební morálky.

Kde jsou příležitosti pro současné i začínající podnikatele? Ekologická produkce a důraz na zdravý životní styl.

Výzvou pro české zemědělce je udržet kvalitu nabízených potravin. Ta může částečně zaručit věrnost českých zákazníků a stabilizovat poptávku i v krizovém období. Proto je nezbytné rozšiřovat dohled a deklarovat kvalitu, kterou nabízí např. označení Klasa, Regionální potravina a další.

Faktury se proplácejí relativně včas

Platební morálka v zemědělství je lepší než průměr ČR a celkově se v oboru dosahuje velice nízkého počtu dnů po splatnosti.

Trendová linie zřetelně klesá od krizového období až k 9 dnům po splatnosti v březnu 2014. Na rozdíl od jiných oborů můžeme v zemědělství od roku 2012 pozorovat mírně klesající počet dnů po splatnosti, který může naznačovat určité zlepšování.

Byť v posledním roce došlo ke zvýšení, s ohledem k předpokládanému mírně pozitivnímu budoucímu vývoji je velmi pravděpodobné, že si zemědělství do budoucna relativně nízkou dobu úhrad po splatnosti udrží.

Autoři: Michal Řičař, Ruben Vančo

Read more

Local News