Pět věcí, které nevíte o Severní Korei

Share

Země s totalitním komunistickým režimem, která je oficiálně ve válečném stavu s jejím demokratickým sousedem Jižní Koreou. Její jaderný program a moderní zbraně ohrožují nejenom okolní státy, ale je hrozbou i pro USA. Má totiž čtvrtou největší armádu na světě.

1. Severní Korea je jedním z největších producentů čerstvého ovoce

První věc, kterou jste nevěděli o Severní Koreji je ta, že v globálním měřítku vede na trhu s ovocem a výživou. Podle odhadů Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) je Severní Korea 10. v žebříčku producentů ovoce jako jsou například jablka, broskve, nektarinky a hrušky. Je také 12. v žebříčku producentů zeleniny. Ani tyto hodnoty nemohly v 90. letech zabránit hladomoru biblických rozměrů, který měl podle Wall Street Jurnal přes 2 miliony obětí. Hladomor logicky vznikl po rozpadu Sovětského svazu, kdy se zpřetrhaly i obchodní kontakty do Severní Koreji, ve které jako z jedné z mála zemí zůstal komunismus.

2. Severní Korea má 99% gramotnosti

Gramotnost je určena podle procent populace nad 15 let, která umí psát a číst. Tato hodnota se dá přičíst jedenáctileté povinné školní docházce. I přes hladomory, které zužovaly tuto zemi v minulé dekádě, si udržela gramotnost stále vysokou. CIA odhaduje, že gramotnost v Severní Koreji je stejná jako v USA.

3. Bez energie a automobilů

Země trpí nedostatkem elektrické energie, kvůli tomu tak musí být radikálně omezena spotřeba domácností – povolen je jen určitý počet spotřebičů, během noci pak bývá energie odpojená. Ochromena je též i doprava, soukromé vlastnictví automobilů téměř neexistuje a obyvatelé tak cestují většinou na kolech.

4. Severní Korea buduje filmový průmysl únosy

Neuvěřitelně kuriózním způsobem se rozhodl Kim Jong-il, diktátorský vůdce Korejské lidově demokratické republiky, obrodit domácí filmový průmysl. Roku 1978 totiž jeho agenti unesli jihokorejského filmového režiséra Shin Sang-ok a jeho manželku Choe Eun-hui a donutili je, aby položili základy filmové tvorby v Severní Koreji. Samozřejmě, že se zde netočí satyrická dramata proti komunistickému režimu 🙂

5. Dědic Severní Koreji na koncertu Erica Claptona

Zdá se, že dědic Severní Koreji, 27 letý Kim Jong-chul, má rád rock’n’roll. Byl totiž spatřen jak trsá na koncertu Erica Claptona. Poslední věc, kterou bych chtěl doplnit k Severní Koreji je asi ta, že moc informací se z této země dostat nedá. Lidé mají omezený přístup tam i zpět, proto je země izolovaná a technologicky poměrně zastaralá. Nicméně vynakládají veliké finance pro rozvoj zbrojního průmyslu.

Read more

Local News