Pánská dolarovka je ideálním doplňkem muže 21. století

Share

Dolarovka vznikla jako malá peněženka určená na uchovávání bankovek, ostatně proto v ní dodnes najdete kovovou sponu či pružinu, která slouží k uchycení bankovek. Dnes už však papírovými penězi tolik neplatíme. Dolarovky se ale stále drží, výborně totiž poslouží k uchovávání platebních karet.

Název dolarovka má původ v Jáchymově, je totiž odvozen od názvu jáchymovského tolaru. Komolením se objevilo slovo dolar a od něj se odvodilo slovo dolarovka. Češi si slova rádi zkracují a peněženka na bankovky by bylo příliš dlouhé jméno.

Dolarovka se v průběhu času měnila

Byly doby, kdy dolarovka sloužila opravdu jen k uchování papírových peněz, případně měla mincovník na pár drobných. Postupem času se však měnila a dnes je naprosto běžné, že nabídne také kapsičky na platební karty a doklady. Proto z trhu dodnes nevymizela. V roce 2021 čím dál více lidí platí platební kartou. Nenosí u sebe velkou hotovost, raději s sebou vždy mají dvě platební karty. A na ty je dolarovka ideálním typem peněženky.

Pánská peněženka jen pro to nejnutnější

Dámy si obvykle potrpí na velké peněženky, které kolikrát připomínají malou kabelku. Mužům zůstává záhadou, co všechno v nich vlastně nosí. Také netušíte? Zřejmě byste se divili. Z dámské peněženky toho o její majitelce spoustu poznáte. Podle desítek věrnostních kartiček zjistíte, kde ráda nakupuje, dle starých účtenek objevíte, za co utrácí, podle starých lístků na MHD a jízdenek můžete odhalit, kde se pohybuje. Pravděpodobně byste v peněžence našli i fotky dětí či přítele. Na co s sebou tohle všechno nosit? Zeptejte se vaší ženy.

Muži mají raději minimalismus a ten jim nabídne pánská peněženka dolarovka. Je malá, takže prostě nenabídne prostor na to, aby s sebou člověk nosil zbytečnosti. Vejde se do ní jen to nejnutnější, tedy doklady, platební karty a drobná hotovost. Malá peněženka má však spoustu výhod.

Proč si pořídit malou peněženku?

Velké peněženky jsou sice dámskou specialitou, avšak i v pánských kategoriích byste narazili na objemnější peněženky, typicky se zapínáním na zip, případně s přezkou. Co příliš často neuvidíte, jsou peněženky s klopou, ty najdete spíš v dámské sekci.

Muži ovšem v drtivé většině případů upřednostňují menší peněženky, případně rovnou dolarovky. Proč? Důvodů je celá řada, jmenujme si tři:

  1. Malá peněženka se vejde do kapsy kabátu i kalhot, nemusíte tedy řešit, kam ji schováte. Ženy tento problém nemají, věčně s sebou nosí kabelku či psaníčko.
  2. Je horším cílem pro zloděje. Když ji dáte do aktovky nebo batohu, jen tak ji nenahmatáte – je totiž malá. Stejný problém s nahmatáním budou mít i zloději.
  3. Donutí vás mít ve věcech pořádek. Žádné zbytečnosti s sebou nosit nebudete, protože na ně prostě a jednoduše v malé peněžence není místo.

Pro většinu mužů je nejdůležitější důvod s číslem jedna. Malá peněženka je prostě praktická.

Podle jakých kritérií vybírat?

Hlavním kritériem by měl být materiál. Zaměřte se na kožené dolarovky z pravé kůže, nikoliv syntetické. Jedině pravá kůže je opravdu trvanlivá, dlouho vám vydrží a bude stále vypadat dobře. Sice je náchylnější k poškrábání, avšak s věkem zraje a nikdy nevyjde z módy.

Co se týče barev, bývají pánské peněženky poměrně skoupé. Nejčastěji se setkáte s černými, hnědými, šedými, tmavě modrými, sem tam nějakou vínovou nebo khaki. Třeba značka Pierre Cardin využívá nesmrtelnou kombinaci černé s červenými doplňky (proužky atd.). Nedělejte si však starosti s malým množstvím barevných provedení. Černá nebo hnědá nakonec stejně vypadají nejlépe, hodí se ke každému outfitu, nezklamou na rande ani na sportovním výletě. Dolarovku si s sebou díky malým rozměrům můžete vzít opravdu kamkoliv.

Read more

Local News