P2P půjčky: Když lidé půjčují lidem…

Share

Už jste slyšeli u takzvaných P2P půjčkách? Nejspíše ano, jedná se o úvěry, které jsou realizovány vyloženě mezi lidmi a s nimiž by neměly mít tradiční i méně známé finanční instituce nic moc společného. V mnohých případech jsou samozřejmě i tyto půjčky zaštítěny nějakými finančními institucemi, měly by být ovšem přesto spíše doménou fyzických osob. Jestliže jste o tomto způsobu půjčování peněz ještě neslyšeli, případně ano, ale neznáte detaily, nepřestávejte číst. P2P půjčky si představíme a zaměříme se samozřejmě na jejich základní charakteristiky.

Co jsou P2P půjčky?

Význam zkratky P2P je třeba hledat v angličtině podobně jako i význam řady jiných neologismů pocházejících nejen z finanční oblasti. Jde o zkratku pro výrazy peer-to-peer. Jsou to tedy finanční produkty poskytované lidmi a směřované opět k lidem. Ano, u těchto půjček asistují časem i klienty prověřené firmy, nicméně jde o typickou platformu, u níž na jedné straně figurují lidé hodlající efektivně investovat a na druhé ti, kteří potřebují finanční prostředky.

Hlavní přednosti P2P půjček

Základní přednost P2P půjček je vcelku jasná a logická. Představují ji minimální úrokové sazby ve srovnání s těmi, s nimiž se setkáváme u standardních bankovních nebo nebankovních úvěrů. Půjčka  vás tak samozřejmě může vyjít mnohem levněji. Dobré je i to, že jednáte v podstatě přímo se samotnými investory. Ti k vám budou mít čistě individuální přístup a půjde se s nimi pochopitelně domluvit na mnohých detailech, které se budou půjček jakkoli týkat. Přehled budete mít ve smlouvách a informacích týkajících se půjčky. Ta bude maximálně transparentní a bezpečná. Nabídky investorů je samozřejmě možné odmítat a nikdo vám nebude vnucovat tu či onu podobu půjčky.

Základní podmínky pro realizaci P2P půjčky

Ani na P2P půjčky nedosáhne každý. Prvním kritériem je dosažení plnoletosti. To je ovšem samozřejmostí fakticky u všech půjček napříč finančním polem. Doložit musíte také aktuální doklady totožnosti. Jinak byste také měli být schopni disponovat jistou bonitou. Tu si samozřejmě investor ověří. Nejčastěji se jedná o potvrzení o aktuální výši příjmu.

Nevýhody P2P půjček

Mínusy je třeba hledat spíše na straně investorů. Ti si totiž v některých případech příliš dobře neověří potenciální schopnost splácet u dlužníka a dochází k tomu, že se jim finanční prostředky prost a jednoduše nevracejí. Z hlediska dlužníka bychom nevýhody hledali vcelku složitě. Přesto je možné najít i investora, který půjčuje za vcelku nevyvážených podmínek.

Jaké jsou nejznámější platformy?

Platforem P2P půjček je v současné době hned několik, přičemž zřejmě nejznámější je půjčka od Zonky. Tradiční reklamu asi znáte z mnohých médií.

Read more

Local News