Osm vynálezů, které by neměly být vynalezeny

Share

Hromadu vynálezů známe z filmů a knížek, ale co by doopravdy přineslo jejich objevení? Silové štíty, nanoboti, umělá inteligence. Toto je seznam osmi vynálezů, které by sice usnadnili život, ale přinesli by i problémy.

1.Replikace

Replikování je řešení na mnoho světových problémů. Představte si svět bez hladomorů, dostatek lékařských prostředků nebo dostatek lidských orgánů. Perfektní svět, ve kterém si můžete vyrobit cokoliv. To všechno do doby, než zkolabuje celá společnost. Jak již jistě předpokládáte, s replikováním by nebyla potřebná práce – peníze by již více neměli význam. Ve skutečnosti byste už jenom potřebovali replikátorský stroj a mohli byste si vytvořit cokoliv od čerstvé pizzy po dokonalý diamant. Dokážeme si určitě představit teroristické organizace, které drží toto zařízení. Co jim zabrání vytvořit nukleární zbraň? Pokud bude tato technologie vynalezena, bude to znamenat konec světa.

2.Holografické místnosti

Co by mohlo být více uklidňující, než si jít po stresovém dnu odpočinout do holografické místnosti, ve které byste si mohl promítnout, co Vás napadne? Podívat se na Cheopsovy pyramidy, do antického města nebo se třeba jen tak procházet po pláži? Nic špatného, dokud se z toho nestane droga. Proč zůstávat ve světě, kde Vás podvádí manželka, nedaří se Vám v práci, když máte dokonalý svět v holografu? Sex s Marilyn Monroe, císař Římské říše, pirát nebo kosmonaut ve vesmíru. To vše můžete být a cítit díky propojení s nervovým centrem mozku.

3.Genetické inženýrství

Dokonalý člověk stvořený k tomu, aby byl nejlepší z nejlepších. Eliminovali bychom tak dědičné choroby a nemoci jiných druhů. Nebezpečí vychází z psychického aspektu genetického inženýrství. Když se stanete bezchybným člověkem, je možné že se začnete povyšovat nad ostatní „nižší vrstvy“. Vznikla by tak nová společenská třída, která by mohla diskriminovat ostatní.

4. Kontrola počasí

Vítejte v budoucnosti. Světový hlad je vyřešen, lidé žijí ve světě bez hurikánů, potop a tornád a nyní máme daleko více času zabývat se vesmírným výzkumem a konzumací piva. Kontrolování počasí se může jevit také jako mocná zbraň. Nemáte rádi Al-kajdu? Pošlete na ni tornádo. Představte si, co by se stalo, kdyby to bylo naopak.

5. Nanoboti

Rakovina byla vyléčena!Velká zranění se léčí během několika sekund, genetické poruchy neexistují a kocovina je věcí minulosti. Nanoboti vyléčili svět. Představte si bandu nezranitelných teroristů, kteří se probíjejí do raketového sila americké základny. To není moc pěkná představa.

6. Teleportace

Tímto vynálezem by se vyřešil celý problém se znečišťováním ovzduší – na co jezdit do práce autem, když tam můžu být během několika sekund? Znečišťování planety by bylo také minulostí – umístit jeden teleportační přístroj do vesmíru, namířit ho směrem ke Slunci a házet tam veškeré odpadky. Předpokládejme, že tyto teleportační přístroje budou ovládány elektronikou, vzájemně vytvářející síť, podobnou internetu. Co zabrání vynalézavým hackerům, aby Vám nezměnili nastavení teleportačního přístroje na jinou destinaci, nebo aby ho rozbili a vy jste zůstali sprška atomů ve vzduchu. Když dokážou hackovat po internetu, nebude to problém někde jinde.

7.Předpovídání budoucnosti

Jistě hodně diskutované téma. Kdy zemřu? Co se bude dít se světem? Kdy zanikne? Hodně otázek, na které bychom chtěli znát odpovědi. Ale bylo by to k něčemu dobré? Kdyby například tuto technologii vlastnilo USA a předpovědělo by v něm, že na něj zaútočí Čína, tak by udělalo preventivní úder na Peking, Čína by zpátky odpověděla raketami na Californii. To by nebyla moc dobrá vyhlídka do budoucnosti.

8.Umělá inteligence

Hodně lidí vidělo film Já, robot. Nejdříve by nám roboti dobře sloužili k těžké a podřadné práci. Ale je možné, že by se vyvinuli na takovou úroveň, až by nás napadli.

Read more

Local News