Ofuky oken – autodoplňky, které zpříjemňují jízdu

Share

Říká se jim též deflektory nebo protiprůvanové ofuky oken. Jejich hlavní vlastností je schopnost změnit proudění vzduchu kolem vašeho automobilu, a to tak, aby byla jízda příjemnější i s otevřeným oknem.

Pořád není 100 % automobilů vybaveno klimatizací, a tak větráme postaru – otevřenými okny. Avšak i s klimatizací mnohdy zatoužíme po „zážitkové“ jízdě s otevřenými okny. Je to něco zcela jiného, než být pouze zavřeni v „dobře vychlazené plechovce“. Jenomže zkuste si otevřít okno při větší rychlosti. Příliš si jízdu neužijete a průvan vám spíše způsobí zdravotní problémy se spojivkami nebo s ušima. Nadšené nebude ani dámské osazenstvo automobilu – tzv. foukaná již dávno není v kurzu mezi účesovými trendy.

Co vše umí ofuky oken?

Ofuky oken umí především eliminovat průvan, který při jízdě s otevřenými okny vzniká. Vzduch zcela jinak proudí, a tak je i při vysokých rychlostech odváděn od automobilu a do auta tolik nefouká.

Deflektor umí ještě více. Eliminuje totiž rovněž hluk. Jízda s otevřenými okny je zcela zásadně tišší a nejspíš si budete moci v autě konečně opět povídat, nebo dokonce uslyšíte autorádio.

Důležitou vlastností ofuků oken je i jejich schopnost zabránit pronikání vody do automobilu při dešti. Voda je ofukem odvedena a nevnikne otevřeným oknem do interiéru auta. Takže si vyvětráte, nebo užijete otevřená okna konečně i za deštivého počasí.

Deflektor namontuje i laik

Ofuky neboli deflektory jsou velcí pomocníci s nulovou potřebou údržby. Snadno si je též každý namontuje. Nemusíte kvůli tomu navštěvovat servis. Montáž je skutečně velice prostá.

Jak si vybrat ofuky oken?

Důležité je si uvědomit, že každá značka automobilu i každý model má jiný tvar a velikost oken. Proto se ofuky prodávají na každou modelovou řadu značky jiné. Jde o velice široký sortiment, který je proto nejlepší nakupovat na vhodném e-shopu. Ofuky oken pro různé značky a modelové řady nabízí e-shop Obchod77.cz.

Abyste si vybrali skutečně ten správný, potřebujete znát rok výroby, i to, zdali jde o 3dveřový či 5dveřový model, nebo o sedan, kombi apod. Ofuky se prodávají jako komplety na přední a zadní dveře – v tomto případě jde o 4 kusy. Nebo o balíčky s 5 kusy, kde je součástí i deflektor na zadní dveře.

E-shop nabízí ofuky oken Škoda, které jsou nejžádanější, ale i deflektory pro další značky automobilů: Kia, Volkswagen, Mercedes, Nissan, Volvo, Mazda, Fiat, Renault a celou řadu dalších.

Ofuky oken pro škodovku

V České republice je celkem registrováno kolem 5,7 milionů automobilů, z nichž Škoda tvoří kolem 34 %, tedy zhruba 1,9 milionů vozů. Lze tedy předpokládat, že právě ofuky oken na škodovky jsou nejžádanějšími. I proto, že jejich průměrný vek je 15,6 let. Stáří 10 let má až 68 % automobilů. V této věkové kategorii se najde mnoho vozů bez klimatizace. A tedy s nutností větrat okny. Ofuky jsou proto velice důležitým autodoplňkem, který za pár korun zcela zásadně zefektivní větrání okny a zpříjemní jízdu.

Ofuky oken Škoda se vyrábí přesně na míru každého modelu značky. Abyste si vybrali skutečně ten správný, potřebujete znát opět rok výroby, i to, zdali jde o 3dveřový model, 5dveřový model, nebo o sedan či třeba kombi.

Ofuky HEKO

E-shop Obchod77.cz nabízí velice kvalitní ofuky oken HEKO. Firma prodává i HEKO ofuky na škodovku. A to ve verzích na čtyři dveře, ale i ve verzi „+zadní“, tedy na celý vůz, včetně zadních dveří. Nechybí ofuky oken Škoda na nejoblíbenější starší modelové řady, ale i na novější vozy. Vždy se prodávají jako sady.

Ofuky splňují požadavky ČSN EU normy pro optické prvky používané v silničním provozu. I když zatím nejsou homologované. Nejsou vhodné pro elektrická okna, kde může dojít k problémům s automatickým dojezdem. Avšak v praxi k tomuto problému dochází minimálně.

Read more

Local News