Odstranění chloupků začne dříve či později zajímat každou ženu

Share

Zatímco u mužů je odstranění tělesného ochlupení kromě obligátního holení vousů považováno za změkčilost a jeho oblibu ve starověkém Římě historici dnes chápou jako symbol počínajícího úpadku civilizace, na odstranění chloupků u žen panuje mezi veřejností překvapivá shoda. Předpokládá se, že od jistého věku se žena začne zbavovat chloupků na nohách, v podpaží, na intimních partiích a na obličeji. Pokud to nedělá, podstupuje riziko, že bude vystavena posměchu okolí, nebo označena za militantní feministku. Proč?

Je odstranění chloupků opravdu nutné?

Přísně vzato, většina chloupků po většinu kalendářního roku esteticky vůbec nevadí. Pokud zrovna není parné léto a pokud žena není nadšenou plavkyní a návštěvnicí sauny nebo vyznavačkou nošení jemných průsvitných punčoch, její, za nežádoucí považované chloupky nikdo nespatří. Ale co naplat – dobrý pocit z vlastního vzhledu, partnerovy preference a především neúprosný diktát módy způsobují, že ženy odstraňují ochlupení – a to i navzdory názoru některých odborníků – z celého těla celoročně. Nikoliv tedy pouze v plavkové sezóně, kdy je to obecně přijímáno jako povinnost.

Není depilace jako epilace

Zásadní dilema, o které tu běží, zní: vytrhávat i s kořínky, nebo ne? Odstranění pouze oku viditelných částí chloupků se nazývá depilace. Když pomineme anachronicky působící zastřihávání chloupků rostoucích z nosu nebo trčících z uší, jde o klasické holení anatomicky tvarovaným holítkem nebo elektrickým depilátorem. S využitím příslušné “před a po” kosmetiky zbaví ochlupení rychle a bezbolestně, jejími hrozbami a slabinami v bleskové SWAT analýze je fakt, že při tom někdy teče krev a porost zase rychle vyroste a zhoustne. Růst zpomalující efekt má depilační pěna.
Metoda, při které jde pryč i vlasový kořínek, se označuje jako epilace. Má logicky dlouhodobější účinek, nový chloupek vyroste folikulu za delší dobu. Takovou po domácku prováděnou epilací je vytrhávání chloupků pinzetou. Rychlejší a elegantnější způsob nabízejí voskové pásky nebo cukrová voda. Obzvlášť cukrová voda nebo pasta se výtečně hodí na nejchoulostivější partie. Vyskytuje se běžně na trhu, eventuální domácí příprava je však poměrně náročná. Kdo se rád holí, jistě uvítá elektrický epilátor.

Nekonečný příběh? Naštěstí už ne.

A konečně je tu poslední výkřik vědy, o němž předchozí generace mohly jen snít – definitivní zničení chloupků na základě chemicko- fyzikálních poznatků buď působením intenzivního pulzního světla, které naruší vlasový kořínek natolik, že z něj již chloupek nevyroste, nebo laserovým paprskem, který způsobí rozpad vlasového kořínku. Díky nejmodernějším metodám už nemusí ženy při pohledu do zrcadla říkat Kde to má růst, tam to neroste, kde to nemá růst, tam to roste. Dnes je možné odstranit nežádoucí chloupky trvale na libovolné části těla a to je určitě dobrá zpráva.

Kde to nejvíc bolí

Fyzická bolest při epilaci je zanedbatelná – eliminuje se rychlostí zákroku a směrem, kterým se chloupky vytrhávají. Největší psychickou bolest způsobuje ženám stařecký hirsutismus, ochlupení nad horním rtem a na bradě, popř. jinde, kde předtím nebylo. Je příznakem stárnutí, výrazně neestetické a nedá se zamaskovat líčením. Maximálně kvalitní odstraňování chloupků v obličeji by proto mělo být při péči o pleť prioritou každé ženy.

Dobrá rada na závěr

Jedinou hláskou se lišící pojmy epilace a depilace jsou hojně zaměňovány nejen laickou veřejností. Při výběru konkrétního výrobku je dobré se nenechat zmást názvem a podrobně si přečíst, na jakém principu daný výrobek funguje.
Na které části těla považujete ochlupení za nepřípustné? Holíte se v podpaží i mimo letní sezónu? V jakém věku jste poprvé zpozorovala nežádoucí ochlupení v obličeji?

Read more

Local News