Odhalte princip kolimátoru a zlepšete se ve střelbě

Share

Zajímáte se o sportovní střelbu? V tom případě by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout kolimátor. Toto drobné zařízení vám může výrazně pomoct zlepšit se ve střelbě. Zajímá vás, o co se přesně jedná a jak to funguje?

Fungování kolimátoru je jednoduché

Kolimátory můžeme rozdělit na dva typy – tubusové a otevřené. Princip fungování je přitom snadný. LED dioda před okulárem svítí směrem do objektivu. V něm světlo dopadá na vyosené zrcátko, které toto světlo odráží zpět na oko střelce. Díky tomuto jednoduchému principu střelec vnímá osnovu kolimátoru.

Kolimátor si však nepleťte s laserovým zaměřovačem. U kolimátoru totiž světlo odrážené na zrcátku nesvítí z tohoto zařízení ven.

Pro rychlou a pohotovou střelbu

Kolimátory bez paralaxy slouží pro rychlou a velmi pohotovou střelbu. Díky tomuto zařízení se můžete velmi rychle zlepšit ve střelbě i v případě, že jste teprve začátečníkem. Pokud kolimátorový zaměřovač nepoužijete, jste v praxi odkázáni pouze na mířidla zbraně – mušku a hledí. Než však mušku s hledím překryjete do jedné osy a cíl tak správně zaměříte, může to trvat poměrně dlouhou dobu.

Tyto starosti však díky použití kolimátoru odpadají. V takovém případě je vaší jedinou starostí to, kde se zrovna nachází osnova kolimátoru, a poté stisknete spoušť.

Díky rychlosti střelby jsou přitom kolimátory nasazovány všude tam, kde je potřeba střílet rychle. Typicky tedy najdou uplatnění ve sportovní střelbě nebo u ozbrojených sil – policie a armády.

Jak se do kolimátoru správně dívat

Závěrem je ještě vhodné zmínit, že do kolimátoru se správně dívá oběma očima. Tím se kolimátor liší například od puškohledu, kde zůstává jedno oko přivřené. Tím však střelec ztrácí výhodu periferního vidění.

Další užitečné informace z oblasti střelby najdete na www.holosun.cz.

 

Read more

Local News