Obstojí dřevěné palubky a podlahy v náročných venkovních podmínkách?

Share

Odpověď zní: ANO. Za splnění jedné podmínky – budou-li náležitě ošetřeny správně zvoleným ochranným nátěrem. Ať již lazurou, přípravkem na bázi olejů či ochranným voskem. Jakým? To se dozvíte z následujícího článku.

Palubky mezi stavebníky patří mezi jedny z nejoblíbenějších stavebních materiálů. Za to mohou především po staletí oceňované vlastnosti dřeva. Přírodního a na dotek příjemného materiálu s vynikajícími termo izolačními vlastnostmi. Využíváním dřeva coby stavebního materiálu však prospějete také planetě. Dřevo je plně obnovitelné a udržitelné, dobře recyklovatelné, s nízkou svázanou energií a dobře na sebe váže uhlík. To vše jsou pozitivní vlastnosti, kvůli nimž se k němu přikládá stále větší počet stavebníků.

Co to jsou palubky?

Vraťme se ale k palubkám, tedy úzkým prknům různé délky s perem a drážkou, jejichž prostřednictvím je možné je snadno spojovat a vytvářet s nimi ucelenou plochu, ať již fasádu, nebo podlahu. S tím souvisí i široké možnosti využití palubek, které si probereme o něco podrobněji.

Podlahové palubky

Na trhu se setkáme s několika druhy palubek. Primárně na podlahy jsou určené podlahové palubky, pro něž je spolu s jejich tloušťkou typická drážka a vyfrézované pero na obou stranách palubky. Jejich spodní strana je navíc vybavena stabilizačními drážkami sloužícími k zajištění tvarové stálosti.

Obkladové palubky

Dalším typem jsou obkladové palubky sloužící především (ale nejenom) k obkladům fasád. Tedy ploch, které bývají vystaveny široké škále klimatologických jevů v podobě deště, sněhu, mrazu i silného ultrafialového záření. To však neznamená, že jsou primárně určeny jen do exteriéru. Obkladovými palubkami je možné oživit i stěny v interiéru. Zde navíc přispívají ke zlepšení jeho izolačních vlastností, tepelných i zvukových.

Saunové palubky

Pokud si stavíte vlastní saunu, v hledáčku vašeho zájmu budou saunové palubky. Ty se vyrábějí z dobře vysušeného dřeva odolávajícího vysokým teplotám, vynikajícího nízkou tepelnou vodivostí a nepodléhajícího fyzikálním změnám tvaru.

Palubky a druhy dřeva

Palubky se vyrábějí z různých dřevin. Vynikající odolností vynikají palubky ze sibiřského modřínu. Jeho nevýhodou je poměrně vysoká cena, která spoustu stavitelů nutí upřednostnit palubky smrkové. Ještě více odolné jsou palubky z tropických dřevin. Pro fasády je nejvhodnější červený cedr.

Podlahy a terasy z exotických dřevin

Velmi odolné ovšem jsou i podlahy a terasy z tropických dřevin (Teak, Bangkirai, Massaranduba, Bukit, Merbau, Garapa, Ipe a další). Počítejte však s tím, že ty jsou především kvůli vzdálenosti, kterou k nám musí urazit, cenově mnohem více náročné než dřeviny pocházející z našich zeměpisných šířek.

Dřevo vyžaduje péči

Jednou z nevýhod dřeva je, že vyžaduje péči. K tomu, aby vaše fasáda dlouho vypadala jako nová, dřevěná podlaha i terasa vám dlouho a dobře sloužily, budete se o ně muset pravidelně starat. Tedy jejich povrch pravidelně obnovovat ochrannými nátěry. Jinými pro použití v interiéru a jinými v exteriéru.

Lazury, laky, ochranné oleje a vosky

Obkladovou palubku je v první řadě zapotřebí napenetrovat a poté natřít vhodným nátěrem. Buď lazurovacím lakem následovaným vodou ředitelným či syntetickým lakem. Možné jsou i nátěry na bázi olejů. Jinou péči vyžadují podlahové palubky, pro něž jsou vhodné spíše ochranné vosky (například zdravotně nezávadný Osmovosk do interiéru). Ochranným olejem je samozřejmě zapotřebí natřít i terasová prkna, v tomto případě se jedná o ochranný olej primárně určený na terasy. Saunové palubky se nenatírají ničím.

Nátěrem to nekončí

Prvotním nátěrem ale péče o palubky nekončí. Tyto nátěry je nutné v pravidelných intervalech obnovovat – u terasových prken se doporučuje jeden rok, u fasádních palubek tento interval bývá delší. Záleží ale samozřejmě, na jakou světovou stranu fasáda směřuje a jaké zátěži v podobě klimatologických jevů (déšť, sníh, UV záření) je vystavována. Nátěr fasádních palubek nevystavených přímo slunci, sněhu a dešti vydrží delší dobu, než ty, které jsou tzv. na ráně.

Podlaha i fasáda jako nová

Péči je samozřejmě vhodně věnovat i dřevěné podlaze a obkladovým palubkám. Jednou za čas je třeba dřevěné palubky ošetřit prostředkem určeným na dřevěné podlahy a obkladové fasády s obsahem leštidel. Ten jim udrží jejich vzhled a prodlouží jejich životnost. To je sice další práce navíc. Odměnou vám ale bude podlaha jako nová.

Read more

Local News