O nebankovní půjčky žádají nejčastěji svobodní, vzdělání, často i dobře vydělávající. Proč?

Share

Dnes Vám zboříme předsudek o tom, že klienty nebankovních společností jsou nejčastěji lidé s nižším vzděláním, pocházejících z chudých regionů. Ve skutečnosti je tomu totiž právě naopak…

Dle tiskové zprávy společnosti Kouzelná půjčka žádají o krátkodobé nebankovní půjčky především lidé ze Středočeského kraje, Prahy a zároveň svobodní lidé ve věku 26 – 34 let, často svobodní a bezdětní. Zdá se, že kombinace bohatého regionu, minimálních závazků a vysokého příjmu předurčuje spíše k tomu, stát se členem vyšší střední třídy, než adeptem na rychlou finanční výpomoc. Proč je tomu tedy naopak?

Odpověď je zřejmá: minimální finanční plánování. Mladí lidé často podceňují možné neočekávané výdaje (člověk, který financuje několik let provoz domácnosti je přece jen snáze schopen odhadnout, co vše by se mohlo „pokazit“), žijí si nad poměry (zejména, pokud dříve nebyli zvyklí na to, že jim každý měsíc chodil na účet relativně vysoký objem peněz), snadno podlehnou lákavým nabídkám koupě na splátky, které je v době nemoci, poklesu příjmu apod. výrazně těžší splácet.

Situace na trhu s nebankovními půjčkami, kdy většina trhu poskytuje nebankovní půjčky se splatností max. 30 dnů, pak naznačuje, že tito lidé neřeší své potíže s financemi „strategicky“, ale „takticky“, kdy namísto dlouhodobého řešení volí právě nebankovní půjčku s krátkodobou splatností.

V čem mají „výhodu“ lidé z chudších regionů majících zodpovědnost za rodinu?

Až přibývající roky a zodpovědnost stávající klienty nebankovních společností přimějí k tomu, aby své finance řešili z dlouhodobého hlediska a více finančně plánovali (na téma finanční plánování existuje spoustu zajímavých příspěvků na webu Penizenavic.cz.

Pokud jde o vrstevníky klientů nebankovních společností s chudších regionů či těch, žijících v manželském svazku, zde se jako vysvětlení toho, že se spíše nestávají klienty nebankovních společností, nabízí to, že již cítí zodpovědnost za svoji rodinu a že jim potřebu plánovat své finance dlouhodobě vštípilo okolí, které má spíše sklony k šetření, než ke spontánním nákupům a to z důvodu vyšší nejistoty budoucího zaměstnání, schopností spokojit se s málem a žít skromně.

Zdroje:

www.finprehled.cz

www.finslovnik.cz

www.kouzelnapujcka.cz

Read more

Local News