Novostavby nejspíš brzy opět podraží. Budou totiž od roku 2020 budovány už pouze v tzv. „pasivním standardu“

Share

Pořízení novostavby bude už za nedlouho pro většinu kupujících zase o něco nákladnější záležitostí. Jakoby nestačil několikaletý nepřetržitý růst cen nemovitostí, s nímž jsou zájemci o bydlení dnes a denně konfrontováni, objevuje se na scéně další faktor, který s největší pravděpodobností většinu nově budovaných domů ještě o hezkých pár procent prodraží. O čem je tu řeč? O nově zaváděné povinnosti stavět už pouze pasivní budovy, které budou mít naprosto minimální nároky na spotřebu energií. Nařízení začne platit už příští rok a můžeme jen odhadovat, jak moc se do konečných cen nových nemovitostí promítne.

Víte, jaké jsou kromě výše zmíněné novinky další důvody, které vedou k neustále dražšímu a dražšímu bydlení? A je na obzoru cokoliv, co by mohlo tento nepříznivý trend zastavit, případně zcela otočit?

Novostavby budou už jen energeticky nenáročné!

Podle nové evropské směrnice by počínaje rokem 2020 měly být všechny nové stavby v EU, a to včetně rodinných domů, energeticky téměř nulové. Tuto povinnost splňují hlavně domy tzv. pasivní a nízkoenergetické, které jsou vysoce úsporné, především pokud jde o vytápění, ohřev vody a často i o nároky na osvětlení. Záměr je to jistě chvályhodný, neboť ceny energií zřejmě dlouhodobě porostou a vysoce úsporný dům se tedy v delším horizontu může majiteli určitě vyplatit. Co ale počáteční náklady?

500 tisíc nebo rovnou milion?

O budoucích úsporách spotřebované energie tedy jistě není pochyb. Pokud je však řeč o pořizovacích nákladech takové nemovitosti, ty budou v porovnání se se současným standardem jistě o poznání vyšší. Toto navýšení lze odhadovat na stovky tisíc korun. U menšího domu nejméně na 400 – 500 tisíc, u většího to pak může být až milion. Názory na to se však značně liší, takže to možná bude méně, možná ale také o dost více.

Jedno je však jisté. Už tak extrémně nákladné nemovitosti tím v České republice ještě více podraží a komplikovaná dostupnost vlastnického bydlení se zase o něco zhorší. Na to, kolik průměrných čistých platů musí už přitom dnes lidé vydat za 1 metr čtvereční bytu v Praze a v některých dalších středoevropských městech, se můžete podívat v tabulce.

MěstoPočet platůMěstoPočet platů
PRAHA4,19BRATISLAVA2,92
MNICHOV3,78KRAKOV2,90
VÍDEŇ3,27BERLÍN2,72
VARŠAVA2,95FRANKFURT2,60

5 hlavních příčin drahých nemovitostí

Proč je pořízení vlastní střechy nad hlavou u nás drahé jako ještě nikdy v minulosti? A co vede už řadu let k neustálému růstu cen zdejších nemovitostí? Důvodů je jistě víc a v určitých detailech se pak i mohou lišit region od regionu. Nicméně některé příčiny vysokých cen jsou pro drtivou většinu tuzemských lokalit společné. Které?

1) INVESTICE V ČR JSOU POVAŽOVÁNY ZA BEZPEČNÉ

– Celá naše republika je už považována za zemi bezpečnou z hlediska investic a týká se to tedy i peněz vložených do zdejších nemovitostí. Nejlákavější je v tomto ohledu pochopitelně Praha. To, že jsme pro řadu zahraničních investorů zajímavou destinací pak v kombinaci s dlouhodobým nedostatkem novostaveb, tlačí ceny bydlení vzhůru.

2) STAVEBNICTVÍ SE ZATÍM POTÝKÁ S POTÍŽEMI

– Jedním z důvodů, proč má naše stavebnictví problémy, je bezesporu zastaralé a zdlouhavé povolování. To vede k nedostatku nových budov určených k bydlení, který je pak logicky jednou z hlavních příčin vysokých cen. Zastaralé územní plány, složité předpisy a rovněž nedostatek pracovních sil ve stavebním průmyslu. To vše má na realitní trh výrazný vliv a zásadní měrou přispívá k drahotě. Určité zlepšení snad přinese nový stavební zákon. Ten by mohl délku povolovacího řízení zkrátit ze současných pěti až na jeden rok.

3) NAŠÍ EKONOMICE SE CELKOVĚ DAŘÍ

– Naše hospodářství „šlape“ už takřka celou dekádu velice svižným tempem. Dík tomu není nouze o pracovní místa, stoupají platy a spolu s tím také chuť lidí utrácet. Týká se to samozřejmě i nemovitostí. Poptávka po vlastním bydlení tedy kvapem roste, zatímco vhodných domů a bytů přibývá jen pozvolna. A máme tu další faktor vedoucí k cenovému růstu u nemovitostí.

4) MÁME NÍZKÉ ÚROKOVÉ SAZBY

– I díky nízkým úrokovým sazbám jsou zde výnosy kapitálu vloženého do nemovitostí natolik solidní, že se o tuzemské reality zajímají další a další investoři. Taková situace logicky také přispívá k cenovému růstu.

5) PŘICHÁZEJÍ NOVÉ POŽADAVKY NA ENERGETICKOU ÚSPORNOST

– Nově do hry vstupují evropské regulace, které jsou sice motivovány bohulibými úmysly, nicméně ve stavu, ve kterém se nyní nachází tuzemský trh s realitami, budou bezesporu další významnou zátěží pro ty, kteří si hodlají koupit vlastní dům nebo byt.

Bude bydlení ještě někdy levnější?

To je jistě otázka, kterou si klade nemalá část zdejší populace. A odpovědět na ni je přinejmenším složité. V dohledné době se však zřejmě žádných změn k lepšímu nedočkáme. Daň z nabytí nemovitosti poslanci zrušit odmítli a tolik vyhlížené a zároveň poněkud problematické změny ve stavebním řízení, se na trhu s realitami nemohou projevit dříve, než v horizontu nějakých čtyř či pěti let. Vybudovat dostatek bytů a domů a to i při významně rychlejším povolovacím řízení, totiž nějaký čas potrvá. No a pokles ekonomiky, který dříve či později částečně omezí koupěschopnost našich lidí, ten podle mnoha seriózních předpovědí nemusí mít na cenovou hladinu tuzemských nemovitostí nakonec nijak zásadní vliv.

Chystáte se brzy stavět vlastní dům nebo jste ho stihli vybudovat už dřív a to ještě podle starých a méně náročných pravidel? A co nová energetická nařízení? Mají podle vás smysl nebo by měl mít každý možnost vlastní volby?

Read more

Local News