Nevíte, jaké jsou požadavky k povinnému školení BOZP? My ano!

Share

Školení BOZP neboli bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je pro zaměstnavatele povinné.  Školení je nucen zajistit pro všechny zaměstnance bez výjimky. Jeho forma už však je pro zaměstnavatele svobodnou volbou. Je tedy na něm, jestli zvolí klasickou prezenční, nebo virtuální internetovou. Ta samozřejmě v sobě skýtá spoustu výhod.
Pojem školení BOZP a PO (požární ochrany) je dán zákonem, kde by také mělo být přesně specifikováno, čeho konkrétně by se školení mělo týkat. Podobu ani formu školení nijak neupravuje ani zákoník práce, v němž pouze stojí, že “zaměstnavatel je povinen zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP, které doplňují jejich odborné předpoklady a požadavky pro výkon práce.”

Prezenční, anebo online?

Školení BOZP můžete v podstatě provést dvěma způsoby. Prezenčně a online. Prezenční formu školení zaměstnanců má v živé paměti snad každý, kdo kdy byl v trvalém pracovním poměru. Zaměstnanci se sejdou v zasedací místnosti a mnohdy i celé dopoledne poslouchají nezáživnou přednášku na ještě méně záživné téma. Pozornost obsahu věnuje málokdo. Většina naopak kouká (či spíše koukala) na hodinky, kdy školení skončí. Často totiž probíhalo v čase, který jim nevyhovoval. Proto mnoho zaměstnavatelů přistoupilo na praktičtější online školení. A v koronavirové pandemii se k nim zařadili i ti, kteří se klasické formy vzdělávání dlouho nechtěli vzdát.

E-learning má budoucnost

Vzdělávání online rozhodně má svou budoucnost. V první řadě šetří časem. Zaměstnanci jej absolvují v době, která jim nejvíce vyhovuje. E-learning také bývá velmi dobře didakticky i graficky zpracovaný, a tím pádem i záživný a srozumitelný. I praktický výklad často doprovází řada zajímavých interakcí. Platforma INSTRUCTOR od firmy PREVENT navíc nabízí školení jak v angličtině, tak i češtině. Jeho demoverze je ke zhlédnutí na stránkách www.instructor.cz.

Multifunkční platforma INSTRUCTOR

Samotné školení probíhá na unikátní a velmi dobře organizačně strukturované platformě INSTRUCTOR. Umožní vám totiž rozdělit si jednotlivé uživatele do konkrétních skupin, na něž se vám v budoucnu bude mnohem lépe cílit. Přidělit jim konkrétní práva, nastavit pro ně oprávnění ke vstupu, rozesílat jim zprávy, rozčleňovat je do jednotlivých kurzů atd.

PPT Learning

Platforma INSTRUCTOR jde ovšem ještě dál. Jejím prostřednictvím si budete moci vyrábět vlastní kurzy (v Power Pointu, Google Slides, Keynotes či Canvě). Online kurz z vaší PPT prezentace vytvoří modul PPT Learning. Jedním kliknutím na počítači. Ještě váháte? Neměli byste!

Read more

Local News