Nevíte, jak zařídit vaši novou garáž? Inspirujte se těmito tipy!

Share

Zatímco ženy vládnou v kuchyni a ve spíži uvnitř domu, muži se zaměřují na garáž, která slouží nejen ubytování pro jejich čtyřkolové miláčky, ale také jako skladovací prostor pro všechny technické záležitosti, které v interiéru domu mít nechceme. A právě tohle může být poměrně velká výzva. Zařídit garáž, totiž znamená účelně využít její stěny a vůbec každý její kout. Proto vám přinášíme několik tipů, jak si s vybavením garáže poradit.

Žena uvnitř a muž venku?

Většina domácností se řídí právě tímto modelem. Zatímco ženy věnují svůj čas přípravě jídla a úklidu domácnosti, muži opečovávají svá auta, motorky, rodinné bicykly, chystají terasy a zahrady pro nadcházející grilovací sezóny a celkově mají na starost spíše venkovní prostory – jedním z těch nejdůležitějších je garáž.

Regály nebo závěsné systémy?

Při zařizování garáže musíte začít tím, že si zjistíte, kolik volného místa vám vlastně zůstane poté, co do garáže zaparkujete. Pak se pokuste co nejefektivněji obsadit rohy místnosti, například rohovým regálem nebo nápaditým stojanem na pneumatiky, na který můžete natrefit za vynikající cenu v akčním letáku Lidl. S jeho pomocí uskladníte pneumatiky přesně tak, jak vyžadují a nebudete se muset obávat toho, že by při provozu garáže přišly k úhoně.

Když se dostanete ke konečné výměře prostoru, který zbyde po zaparkování aut a osazení rohů úložnými prostory, měli byste ještě zvážit, zda v garáži budou už jen věci zavěšené a uložené v regálech, nebo jestli se chystáte po stranách parkovat třeba také kola, dětské tříkolky, odrážedla, případně sekačku či jiné věci, které chcete mít jen volně postavené na zemi okolo stěn.

Co zavěsit a s čím raději do regálu?

Obecně platí, že skladovací polohu věcí bychom měli zvolit podle toho, aby zabraly co nejméně prostoru. Například závěsnému grilovacímu plechu z Tesca bude lépe v regále, přestože má háček na zavěšení. Když totiž visí, zabírá až příliš mnoho místa, avšak když jej uložíte do regálu, ladně do něj dáte i další věci ke grilování, jelikož má průměr přes 40 cm. Že ho ještě neznáte? Tak až bude v Tesco letáku, jistě se na něj zaměřte. Ukáže vám zase trošku odlišný rozměr grilování.

Pojďme se podívat ještě třeba na bicykl. Ten může být zavěšen v podstatě svisle a opírat se o zem jen zadním kolem, což ušetří značnou část boční či zadní stěny garáže. A co nářadí? Spousta lidí je má v regálech. Ale nejpřehlednější systém si v něm uděláte jedině díky zavěšení. Takže možná je na čase přehodnotit váš systém skladování.

Vychytávka pro regály

Regály drátěné nebo se šikmými policemi – to jsou dva typy policových systémů, které pomohou udělat skladování věcí přehlednější. Šikmé police regálů jsou pomocníky zejména ve vyšší výšce od země. Drátěné police jsou přehledné z vrchu i zespodu, takže uvidíte dvakrát tolik uložených věcí, než byste viděli s regály plnými.

Závěsné systémy pasují i na strop

Lehčí věci, které nepotřebujete příliš často, můžete uložit i do polic upevněných ke stropu garáže – samozřejmě pouze za předpokladu, že nemáte vrata, která se vysouvají nahoru ke stropu. Ale třeba v otevřených stáních takové místo pod střechou vytvoříte snadno.

Jakými materiály garáž vybavit?

Jakými materiály bychom měli skladovací prostory v garáži vybavit? Uzavřenou garáž můžeme „odbýt“ tím, co se hodí do vnitřních prostor, tedy materiálem bez náročnější povrchové úpravy. Nebude tam totiž tolik vlhka ani tak velké střídání teplot jako venku v otevřeném prostoru.

Ovšem tam, když se bavíme o otevřených stáních, tam je nutné pořídit vše z materiálů, které odolají povětrnostním vlivům, plísním, houbám a samozřejmě útokům hmyzu (zejména dřevokazného). Proto regály a závěsné systémy vyjdou výrazně levněji v případě uzavřené garáže. V otevřených prostorách počítejte s větší investicí.

Read more

Local News