Neuvěřitelný příběh bratří Dasslerů

Share

Každý zajisté někdy sportoval a pokud nesportoval, tak alespoň zaznamenal značky Adidas a Puma. Okolo těchto dvou značek se odehrává jeden z nejneuvěřitelnějších příběhů na poli světových sportovních značek. A jeho děj by klidně vydal na několik set dílů béčkového německého seriálu podobnému Doktoru z hor. Tyto dvě značky mají totiž společného mnohem více, něž by si kdo pomyslel.

Náš děj se pomalu ale jistě přesouvá do německého městečka Herzochgenaurach, před druhou světovou válkou, ve kterém žijí dva malí chlapci, Rudolf, zvaný Rudi, a Adolf, kterému nikdo neřekne jinak než Adi. Tito dva bratři se rozhodli že spolu založí firmu, která bude vyrábět sportovní obuv pod názvem Gebruder Dassler Schuhfabric. Ale jak to tak již v životě bývá, tito dva bratři se pohádali do krve a společné podnikání šlo do kopru a oba si založili své vlastní firmy. Tou první byl Adidas a jejím majitelem byl Adolf Dassler, tou druhou byla značka Ruda, pojmenovaná po zakladateli Rudolfovi Dasslerovi. Po čase přišla válka, a oba bratři se stali členy NSDAP s tím rozdílem, že Adolf ideologii nacistického Německa příliš nebaštil. Naopak Rudolf byl do Hitlera celý poblázněný. Adi se držel spíše v ústraní a šil boty pro Vermacht, zato Ruda bojoval přímo ve válce a rok byl držen v americkém internačním táboře.

Bratrské pouto

Oba bratři se tak milovali, že dělali, co jen mohli, aby tomu druhému znepříjemnili život a podnikání. Rudolf se musel velmi často potýkat s nejrůznějšími anonymními obviněními a podezření na udavačství padá právě na Adiho. Ten se zase naopak dozvídá že Ruda udržoval vztah s jeho ženou a že jeho syn Hort zřejmě nebude tak úplně jeho, což ovšem není stoprocentně potvrzeno.

 Firma Adiho jela na plné obrátky, zato firma Ruda neměla očekávané zisky. To se ovšem změnilo s přejmenováním na název Puma. Zajímavostí je, že touto bratrskou válkou je dodnes poznamenané to německé město, s tím hrozným názvem, o kterém jsme se zmiňovali na začátku tohoto příběhu. Je to z toho důvodu, že oba bratři žili na opačných březích řeky, která městě rozděluje. Každý z břehů má vlastní fotbalový klub a oba manšafty nosí kopačky právě od toho výrobce, který sídlí na jejich polovině města. Velkým paradoxem je také ten fakt, že člen NSDAP, i když ne tak zapálený, dodával běžecké boty Jesse Owensovi, který na nechvalně známé Berlínské olympiádě vybojoval 4 zlaté medaile. Cesty osudu jsou zkrátka nevyzpytatelné.

Table of contents

Read more

Local News