Neprasím aneb 6 ohledů řidiče vůči cyklistům

Share

Jste ohleduplný řidič nebo “prasíte“, kde se dá? Zjistěte, jak se vůči cyklistům chovat, aby byla jízda příjemná a bezpečná pro vás a zvláště pro ně!

V létě je cyklistů na silnici jako hub po dešti. A není se čemu divit, cyklistika je v posledních letech stále oblíbenějším sportem. Ovšem dle průzkumů polovina kolařů vnímá auta kolem sebe jako hrozbu, a to i přesto, že četnost smrtelných nehod klesá a řidiči si dávají větší pozor.

Jste řidičem, který zvedá statistiky rizika nehody na kole? 

Aby nebyl cyklista na úrovni lovné zvěře, je třeba dodržovat určité zásady.

Předjíždění

Jaký je bezpečný boční odstup od cyklisty? Obecně se doporučuje a v některých zemí je také povinný odstup v délce jednoho metru. My doporučujeme přidat ještě 1 cm za každý 1 km/hod. Ideální je však přejet do sousedního pruhu.

Předjíždějte bezpečně – s minimálně metrovým odstupem, ještě lépe v sousedním pruhu. Do předjíždění cyklisty se pusťte jen v případě přehledného úseku.

Respektování zabrání pruhu

Pokud jede cyklista dále od kraje vozovky, respektujte to, jistě k tomu má své důvody. Tím, že se na kolaře nalepíte a ještě lépe vytroubíte, máte velkou šanci, že vám spadne pod kola.

Cyklista má právo na zabrání pruhu, nevynucujte si průjezd agresivním chováním

Umožnit kolařům předjíždět zprava

Pokud chce cyklista vjet do jiného (odbočovacího) pruhu, zvláště na křižovatkách, je jen dobře, když jim k tomu dáte prostor. Zajistíte tak zpřehlednění a usnadnění situace předjíždění.

Správné seřazení před stopčarou je třeba cyklistovi umožnit necháním dostatku místa. 

Nepředjíždět, když vzápětí budete odbočovat vpravo

Je pro vás cyklista po předjetí minulostí? Pokud jej předjedete a následně odbočíte vpravo, lehce vjedete mu do cesty. I když si myslíte, že máte dost času, že cyklista není příliš rychlý, raději nepředjíždějte.

I když máte pocit naprosté kontroly, lehce vám do silnice vkročí chodec, vy budete brzdit a najednou máte cyklistu v kufru

Neparkovat v cyklopruzích

Ne vždy je snadné najít místo k zaparkování, ale je třeba si uvědomit, že cyklopruhy nejsou parkovištěm, ani krátkodobým. Pokud zde necháte své auto, vytváříte tím pro cyklisty nebezpečnou situaci, kdy jsou nuceni přejet do pruhu podstatně rychleji jedoucích vozidel.

Cyklopruhy a zvláště pak piktokoridory skutečně nejsou parkovištěm pro osobáky. 

Bacha na otevírání dveří

I když většina kolařů ví, že se má dveřní zóně vyhýbat, přesto může nastat situace, kdy se podvědomě přesunou blíže, než je zdrávo. Pokud se vy pak po zaparkování a vystupování nepodíváte do zpětného zrcátka, srážku lze očekávat.

Každý cyklista může udělat chybu nebo být okolnostmi donucen jet příliš blízko zaparkovaným autům. Myslete na to.

Dodržujete tyto zásady nebo vám je osud cyklistů “volný“? 

Read more

Local News