Není rum, jako rum

Share

Rum patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje na světě. Stejně jako lidstvo samo i rum prošel dlouhým vývojem a od doby, kdy byla cukrová třtina v 8. století n. l. dovezena z jihovýchodní Asie do Španělska a odtamtud o několik století později do Ameriky, uplynulo již spoustu let. V současné době existuje nepřeberné množství druhů rumu i jeho náhražek, jedno však zůstává jisté, karibský rum je nejlepší.

Právě v oblasti Karibiku se nachází nejvýznamnější producenti rumu a to nejen díky podmínkám vhodným k pěstování cukrové třtiny. Patří mezi ně Jamajka, Portoriko, Kuba a Barbados, který je považován za rodiště rumu. Karibský rum je vyrobený z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny. Pojďme si některé z těch kvalitnějších karibských rumů představit a poukázat na jejich odlišnosti.

1

Začneme klasikou

Asi není moc lidí, kteří by neznali značku Bacardí, která patří mezi vůbec to nejlepší, co karibské rumy nabízejí. A co teprve jeho osmiletá verze, tedy Bacardí 8 Años? Ten rum vznikl v roce 1862 a patří mezi nejstarší privátní rumy na světě. Původně byl určen pouze pro členy rodiny Bacardi a jejich nejbližší přátele. Doba naštěstí pokročila a tak si jeho jemnou chuť tvořenou švestkou, meruňkou a vanilkou můžeme vychutnat všichni.

Dvojité zrání

Dos Maderas je rum, který zraje hned dvakrát, případně dokonce vícekrát. Odtud také ten název (madera = dřevo). A nejen proto si také představíme hned dva rumy této značky. První, Dos Maderas 5+3, totiž nejprve zraje ve světlých dubových sudech v Barbadosu a Guyaně a poté další tři roky v sudech po sherry „Dos Cortados“ ve Španělsku ve vinařství Williams & Humbert. O dva roky starší rum, tedy Dos Maderas PX, zraje dokonce hned ve třech typech sudů. K předchozím totiž přidává ještě zrání v sudech po dvacetiletém sherry Pedro Ximénez. Díky tomu mají oba rumy naprosto unikátní a komplexní chuť.

Nápoj nejen pro piráty

To je patnáctiletý rum Pyrat XO Reserve, který pochází z karibského ostrova Anquilla. Přes svůj název, který působí poněkud drsněji, má velmi výraznou ovocnou vůni a chuť. Je míchaný z velmi dobře vyzrálých rumů, které jsou mnohdy starší 15 let a oblíbený je nejen díky výrazné vůni a chuti  pomerančů a mandarinek, ale také kvůli aroma vanilky, třtinového cukru a skořice, které jsou cítit zejména v závěru.

2

Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto rumů, tak neuděláte chybu. Každý je jiný, výjimečný ve své chuti a vůni a hodí se, no, vlastně se hodí ke všem příležitostem.

Read more

Local News