Nenechte se napálit emailovými prosbami – hoaxy

Share

Všichni jsme se s tím už jistě setkali. Na Facebooku, v emailu, nebo na zahraničních webových stránkách. Ale co ten hoax vlastně je?

Hoax jsou poplašné zprávy, které varují před nebezpečným, neexistujícím virem, prosí nás o pomoc, informují o nějaké nebezpečné situaci, apod. Dále také vždy žádají o rozeslání mezi přátelé, nebo na co nejvíce emailových adres. Hoaxu se také někdy říká řetězový email. Lidé těmto zprávám často věří a s dobrým úmyslem je rozesílají dále, ve snaze někomu pomoci. 

Jejich škodlivost spočívá v otravném obtěžování uživatelů, zejména kdy stejná zpráva přistane několikrát za den v emailové schránce. Dále také hoaxy poskytují nebezpečné rady, například navádějí ke smazání souborů z počítače. Někteří uživatelé, kteří hoax přeposílají na mnoho dalších adres, běžně nechávají adresy všech příjemců ve zprávě, kde si je všichni ostatní přečtou. Tím se rozesílá obrovský seznam adres mezi neurčité množství cizích lidí a zvyšuje se tím šíření spamu a počítačových virů. V mnoha případech hoax žádá i vyplnění dalších údajů, jako například adresu bydliště, nebo rodné číslo. A někteří lidé tyto údaje opravdu vyplní a pak se nestačí divit, když někdo toho zneužije.

Falešné poplachy

Tyto zprávy manipulují s informacemi a chtějí uživatele donutit k dalšímu šíření (Pozor ICQ vir, pošlete to ostatním uživatelům), nebo k nějakému zásahu do počítače (Smažte soubor abcde.exe ze systému Windows, je to virus).

Zábavné zprávy

Tyto zprávy jsou hodně rozšířené na Facebooku a využívají touhu uživatelů být vtipný a jejich pověrčivosti, například Nepošleš-li 10 lidem do 10 minut, budeš mít smůlu, nebo Jestli nebudeš sdílet, stane se ti něco hrozného.

Prosby o pomoc

Tyto prosby hrají uživatelům na city a prosí o darování krve, pomoci při hledání blízké osoby, případně lákají z lidí peníze. Prosby se někdy mohou zakládat na pravdě, ale hoaxy často přežívají mnohem déle a stále kolují světem internetu.

Nigerijské emaily, loterie a phishing

Nigerijské podvodné emaily jsou velice zákeřné. Někdy také mohou být označeni jako Scam 419. Podvodníci posílají zprávy k získání velké sumy peněz. Údajnými odesílateli jsou například vdovy po bohatém podnikateli, které prosí o pomoc při převodu peněz a slibují za to velkou odměnu. Trik podvodu je v tom, že člověk, který tomu uvěří je nucen postupně platit několikatisícové poplatky, které jsou spojené s převodem peněz. Samozřejmě, že nachytaný své peníze už nikdy neuvidí.

Další hoax spočívá v podvodných loteriích. Uživateli přijde email, že jeho emailová, nebo IP adresa byla vylosována z celého světa a že vyhrává vysokou cenu v loterii. Když se nachytaný přihlásí o svoji výhru, bude mu sděleno, že je nutné zaplatit manipulační poplatek za převod v bance, ve výši několik tisíc korun. Po zaplacení se mu samozřejmě už nikdo neozve.

Phishing jsou podvodné dopisy rozesílané emailem, které na první pohled vypadají jako dopisy z banky. Tyto dopisy plně využívají sociální inženýrství. Příjemce je donucen vyplnit údaje ve formuláři, který je přiložen k poště, jinak mu bude podle zprávy zablokován účet. Tímto způsobem podvodníci vytáhnou z příjemce údaje jako čísla účtů, kódy k internetovému bankovnictví, nebo piny k platbám.
 

Read more

Local News