Nemůžete usnout? Inspirujte se u armády. Těchto 6 triků vám vážně pomůže!

Share

Večer se dovlečete do postele a i přes své maximální vyčerpání víte, že se budete dlouho do noci převalovat a počítat ovečky? Inspirujte se u armády!

Ne že by si vojáci dosyta vyspávali, ale používají techniky, které pomohou každému lépe a rychleji usnout. Které to jsou?

Levá, pravá

Každodenní fyzická dřina a posilování zajišťuje nejen nižší váhu a vetší fyzičku. Lidí, kteří cvičí alespoň 150 minut týdně významně lépe spí než ti, kteří se, co je týden dlouhý, ani nepohnou.

Půlhodinka fyzické aktivity denně by měla stačit k tomu,a byste lehce usnuli a tvrdě spali až do rána.

Režim

K vojenské disciplíně patří dodržování určitého režimu a denního rozvrhu. To je právě právě pro usnutí jeden z nejdůležitějších faktorů. Když si dokážete seřídit své vnitřní hodiny (usínat i vstávat ve stejnou hodinu) začne být vaše doba odpočinku mnohem víc citelná a efektivní.

vojaci-spanek

Plánujte před ulehnutím

Pokud si zítřek plánujete až po ulehnutí do postele, zaručeně tím tak ničíte šanci na klidné usnutí. Vojáci mají v tomto jasno, vědí, co budou zítra dělat, co si vezmou na sebe, všechno už mají přichystané.

Připravte si vše na druhý den už večer, budete tak mít o jeden rušivý element v posteli méně. 

Naučte se uvelebit kdekoliv

Elitní američtí mariňáci mají pořekadlo “Get comfortable being ucomfortable“, což je v překladu něco jako “Pohov si i v nepohodlí“. U nich jde většinou o bojové situace nebo jiné vysoce stresové scénáře, na usínání ho ale lze použít stoprocentně.

Udělejte všechno pro to, abyste si ve spánku odpočinuli fyzicky, a naučte se lépe přizpůsobit svou mysl duševnímu nepohodlí, jako je stres a různé úzkosti.

spanek-armady

Stelte si postel

I když preferujete chaos, mozek každého z nás si libuje v pořádku a opak na něj působí jako stresor. Ustlat si postel umí každý nový rekrut a měli byste to umět i vy. Už jen kvůli tomu fajn pocitu, když přijdete večer k úhledně ustlané posteli.

Hýbejte se, znova

V armádě je málo funkcí, v nichž tráví vojáci den za stolem. Řadoví vojáci se v práci fyzicky namáhají a večerní odpočinek je o to sladší. Myslete na to a zkoušejte se během dne aspoň trochu pohnout – pěší cesta do práce a z práce, procházky místo pauzy na kouření nebo jiná fyzická aktivita.

Read more

Local News