Největší loupežná přepadení v dějinách

Share

Každého správného muže v dnešní době zajímají peníze a jejich získání, zde si uvedeme příklady lidí, kteří nechtěli roky šetřit tvrdou prací, ale chtěli mít hromadu peněz hned, nikdy i za kratší dobu než pár desítek minut. 

1. Muzeum (Boston): 320 miliónů $

Datum: 18.1.1990
Čas: 28minut
Ukradeno: Obrazy v hodnotě 320 miliónů $
Skill: Amatéři

Loupež se udála 18. března roku 1990, kdy do budovy Bostonského muzea vnikli dva muži, kteří byli převlečení do policejních uniforem. Šli úplně v klidu a hlídače obalamutili tím, že přijeli kvůli nočnímu hlášení. Poté hlídače spoutali, vyřadili bezpečnostní systémy muzea a cílem jejich krádeže se stalo 11 obrazů, které měly dohromady hodnotu kolem 320 miliónů USD. Lupiči byli ovšem nejspíše amatéři, protože při krádeži sebrali náhodných 11 obrazů, přitom k dispozici byly i daleko cennější díla. 

 

2. Knightsbridge (Banka): 111 miliónů $

Datum: 12.7.1987
Čas: 55 minut
Ukradeno: cennosti v hodnotě 111 miliónů $
Skill: Polo-Professional
Trest: 17let

Foto: wildammo.com

12. července 1987 vešli dva muži do banky v Knightsbridge a chtěli si pronajmout zdejší bezpečnostní schránku. Jakmile muži došli do bankovního sklepení, vytáhli na zaměstnance zbraně a zneškodnily ochranku banky. Lupiči měli na vše hromady času, protože na vchodové dveře vyvěsily upozornění, že je banka dočasně uzavřená. Celá akce trvala zhruba 55 minut poté lupiči s cennostmi v hodnotě více jak 111 miliónu dolarů odjeli pryč. Byla to velmi čistá práce a policii trvalo měsíce, než se jim podařilo dohledat nějaké důkazy, poté se našli otisky, které seděli na Valeria Vicce, kterého se podařilo zadržet a pár dní na to i jeho komplice. Viccei poté napsal ve vězení velmi úspěšnou knihu na motiv této loupeže.

 

3. Tonbridge (Banka): 92,5 miliónu $

Datum: 21.2.2006
Čas: 50 minut
Ukradeno: hotovost v hodnotě 92,5 miliónů $
Skill: Polo-Professional, Vůdce bandy – Professional
Trest: 15let (Hlavní organizátor akce nebyl nikdy dopaden a peníze se nenašly)

21. února roku 2006 zastavili auto Colina Dixona (Managera banky v Tonbridge) muži převlečení v policejních uniformách. Dixon se domníval, že jde o běžnou silniční kontrolu a bez jakýkoliv protestů nastoupil do jejich modré dodávky s májáčkem. Ovšem zde na něj čekalo nemilé překvapení, údajní policisté ho spoutali a odvezli ho na opuštěnou farmu v Kentu. Druhý den se pomocí Dixona dostali do banky a použili ho a jeho rodinu jako rukojmí. Loupež trvala kolem 50 minut a skupinka za tento čas ukradla pouhých 92,5 miliónů $. Jistě se ptáte proč pouhých? Lupiči totiž tuto akci nedomysleli a v bance museli nechat přes 300 miliónů dolarů, protože se jim tento obnos už nevešel do auta. Případ byl vyřešen až o dva roky později a odsouzena k 15letům za mřížemi byla pětice mužů. Ovšem hlavní viník, který celou akci zorganizoval, se již nikdy nenašel a peníze také ne.

 

4. Vlaková loupež: 74 miliónů $

Datum: 8.8.1963
Čas: 50 minut
Ukradeno: hotovost v hodnotě 92,5 miliónů $
Skill: Amatéři
Trest: 25let

Tuto loupež, která vstoupila do historie, spáchalo 8. srpna roku 1963 15 mužů. V ranních hodinách zastavuje na falešný signál vlak přepravující peníze z bank ze Skotska. 15ti členné skupině mužů, kteří tuto loupež plánovali přes rok, se podařilo z druhého vagónu ukrást 120 vaků naplněnými penězi. Při přepadení došlo k souboji mezi lupičem a strojvůdcem. Po incidentu strojvůdce na následky zranění umírá. Lupiči zanechali na místě činu spousty otisků prstů a policii se podařilo celou bandu lupičů pochytat. Jejich trest činil v celkové délce 370let.

 

5. Brazilská centrální banka: 69,8 $

Datum: 2005
Čas: Příprava 4měsíce
Ukradeno: Hotovost v hodnotě 69,8 miliónů $
Skill: Professional
Trest: x

Brazilští lupiči vyhloubili 200 metrů dlouhý tunel, který vedl pod zemí přes dva bloky a vloupali se do centrální banky země. Lupiči se vyhnuli všem senzorům a na loupež se přišlo až druhý den. Tunel hloubili 4 měsíce a nacházel se v hloubce 4 metry. Nejzajímavější na této loupeži je to, že peníze z banky nebyli pojištěné, protože podle banky bylo riziko nějaké loupeže minimální. Po dvou měsících se podařilo část pachatelů dohledat, ale tím že bankovky nebyly označené, tedy naprosto nedohledatelné a neprůkazné, nebyly nikdy uznány žádné důkazy.
 

Read more

Local News