Nejstarší auto na světě jezdí na páru a stojí 85 milionů

Share

Chtěli byste nejstarší auto na světě? Tak to byste měli začít hodně rychle šetřit. Pokud si totiž říkáte, že dnešní auta jsou zbytečně drahá a že dříve to šlo všechno zařídit levněji, pak si přečtěte náš článek a za dnešní ceny budete ještě rádi.

Dražba nejstaršího automobilu

Kdo má rád stará auta, by měl teď nastražit uši, nedávno totiž došlo k obrovské dražbě nejstaršího pojízdného auta na světě. Samotný průběh dražby byl dost bouřlivý, protože hned jak se jedinečný stroj dostal do místností, zvedla se obrovská vlna nadšení a všichni hosté vstali a tleskali.

Zařízení, které stálo uprostřed místnosti, ovšem automobil příliš nepřipomínalo, přesto si jej každý v místnosti přál mít. Aukce začala na 500 000 dolarech, ale stačil jen jeden jediný příhoz a cena se okamžitě zdvojnásobila. Tímto tempem aukce pokračoval a po nějakém čase se cena usadila na neuvěřitelných 4 620 000 dolarů. V přepočtu tedy auto nového majitele stálo více než 85 000 000 Kč.

Nejstarší auto a účastník prvního automobilového závodu na světě v jednom

Nutno dodat, že post nejstaršího pojízdného auta na světě není jedinou dominantou automobilu, účastnil se totiž i prvního automobilového závodu na světě a teď se podržte, toto auto to na rovině dokázalo vytáhnout až na 70 kilometrů v hodině, to je na takového veterána slušné že?

Historie automobilu

Nyní si řekneme něco málo z historie auta. Světlo světa tento výstavní kus spatřil v roce 1884 a to ve společnosti De Dion Bouton et Trepardoux Dos-a-Dos. Je to tedy už 127 let, kdy jej hrabě De Dion sestavil, pojmenoval jej po své matce a jako přezdívka to automobilu vydrželo dodnes, jde o La Marquise, v překladu tedy hraběnka.

Technické vybavení automobilu

Technické vybavení automobilu odpovídalo době, bohužel až o dva roky později byl vyroben pohon čtyř kol se spalovacím motorem, takže tento veterán pracuje ještě na parní pohon. Jak již bylo řečeno, dokáže dosáhnout výkony až 70 kilometrů za hodinu. A ještě jedna důležitá informace, společnost, která se dražbou zabývala se zaručila, že za posledních 130 let, tento skvost vlastnili pouze dva majitelé. Ovšem rozjet se z místa v nejstarším automobilu na světě není jen tak. Nejdříve je totiž zapotřebí příprava, která vám zabere asi 45 minut, po tuto dobu je nutné přikládat papír dřevo a uhlí a až po tom, co se zahřeje dostatek páry, můžete vyjet.

Je ještě šance nejstarší auto na světě získat

Pokud se vám nejstarší automobil zalíbil nebo jste mu dokonce podlehli, pak nezoufejte, na světě je celkem šest kusů tohoto skvostu, takže stačí jen pořádně našetřit a hurá na nákupy!

Read more

Local News