Nejefektivnější technologii pro levné vytápění domu dnes nabízí tepelná čerpadla

Share

Tepelná čerpadla lze pokládat za topení blízké budoucnosti. Stále více lidí přestává být ochotnými platit za drahou energii a chápe, že přes větší pořizovací náklady tepelného čerpadla lze s jeho pomocí ušetřit za topení, a to v průměru až 75 % nákladů. Jde o technologii, která čerpá zdroje z přírody, ale současně se jí za to odměňuje tím, že ji nijak nedevastuje a neznečisťuje. Různé technologie tepelných čerpadel umožňují jejich využití v podstatě každému.

Vytápění tepelným čerpadlem je komfortní a levné

Tepelná čerpadla umí vytopit prostory rodinných domů, ale rovněž zajistit teplou užitkovou vodu. Jde o zařízení s naprosto komfortním způsobem provozování. Toto čisté vytápění nemusíte v podstatě ničím „krmit“. Žádné uhlí, dřevo, ani plyn. Čerpadlo potřebuje být pouze připojeno ke zdroji elektrické energie. Tu i spotřebovává, avšak účtu za elektřinu se rozhodně bát nemusíte. Právě naopak. Díky tepelnému čerpadlu máte nárok na tu zcela nejvýhodnější sazbu, a to nejen pro zajištění chodu tepelného čerpadla, ale i pro zbylý provoz domácnosti.

TIP: Kalkulačka úspor za vytápění pro každého, kdo chce utratit méně za energie. Připravil ji největší český výrobce tepelných čerpadel, firma Master Therm.

Tepelná čerpadla jsou chytrá automatizovaná zařízení s minimální nutností údržby. Dají se snadno řídit pomocí on-line ovládání a nad zařízením dokážete mít takto dohled 24 hodin denně.

Nejsnadněji instalovatelným typem tepelného čerpadla je systém vzduch-voda

Tepelná čerpadla vzduch-voda patří mezi velice žádaná, protože jejich pořizovací náklady bývají nejnižší. Neplatíte totiž za žádný vrt ani zemní práce, kterým se u jiných typů tepelných čerpadel nevyhnete. Považují se tedy za nejlepší řešení, pokud jde o poměr cena/výkon. Čerpadla jsou univerzálně použitelná a nabízí nekomplikovanou instalaci. V podstatě jde o venkovní jednotku propojenou s běžnou otopnou soustavou. Tento typ tepelného čerpadla bývá kritizován kvůli tomu, že za větších zimních mrazů dochází ke snížení účinnosti čerpadla. Podobných dnů v roce je však v našich klimatických podmínkách poměrně málo. Tepelná čerpadla vzduch-voda se navíc dimenzují na 100 % tepelných ztrát domu a jako pojistka je součástí systému taktéž elektrokotel, který automaticky nedostatek výkonu tepelného čerpadla při nízké venkovní teplotě doplní.

Tepelná čerpadla země-voda bývají ještě úspornější, ale s vyššími vstupními investicemi

Jak již totiž bylo řečeno, vyžaduje se instalace tzv. zemního kolektoru. Jde až o několik stovek metrů plastových trubek napuštěných nemrznoucích směsí, které musí být instalovány někde u domu či na zahradě v nemrznoucí hloubce. V ní je totiž stabilní teplota 4 °C. Ta putuje do tepelného výměníku, kde se mění na teplo, a ochlazená putuje v rámci uzavřeného systému opět zpátky do zemního kolektoru. Systém země-voda nabízí skutečně vysokou spolehlivost, dlouhou životnost a vysoké energetické úspory. Avšak pořizovací náklady mohou být v průměru až o 100 000 vyšší než u předchozího typu tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla voda-voda berou energii z povrchové nebo podzemní vody

Proto pro svůj chod potřebují hluboký vrt, studnu, nebo povrchovou hladinu vody, například v jezeře či v řece. Tato čerpadla lze pořídit s poměrně nízkými pořizovacími náklady. Mají vysoký topný faktor a rychlou návratnost. Nabízí zcela nejvyšší úspory – až 80 %. Problém je, že voda musí mít správné chemické složení, a tak jsou tepelná čerpadla voda-voda instalovatelná jen na některých místech a rozhodně nejsou univerzálním řešením.

Read more

Local News