Nejděsivější silnice světa – Po nich byste rozhodně jet nechtěli!

Share

Cítíte se jako král silnic, jenž zvládne každou zatáčku, nebezpečný úsek i přírodní kalamitu bez nehody? Prohlédněte si nejděsivější silnice světa a spadněte ze svého naivního obláčku zase zpět na zem.

Ty nejnebezpečnější cesty světa snadno získají přízviska nejklikatější, nejvyšší, nejsmrtelnější …

1. Severní Yungas, Bolívie

Silnice s nejvíce úmrtími se nachází v Bolívii a jde o spojnici hlavního města a severní částí země. Místní dali této silnici přezdívky “cesta smrti“ nebo “cesta osudu“. Ročně zde při přejezdu zahyne až 300 lidí. Smutným ročním rekordem je 24 zřícených vozidel a jeden autobus se stovkou pasažérů.

Důvody zřícení jsou jasné, příliš úzká silnice bez svodidel a pod ní až 600 metrů hluboké propasti. Extrémní je rovněž i převýšení (3450 m) a počasí odpovídající deštnému pralesu.

Na konci roku 2006 se silnice uzavřela a místní začali jezdit po nové cestě z La Pazu do Coroico. I tak se však najdou blázni, kteří volí starou hardcore cestu. 

2. Karákóramská dálnice, Čína-Pákistán

Ano, skutečně se jedná o dálnici! Jde o nejvyšší zpevněnou dálnici na Zemi. Spojnice Číny a Pákistánu se táhne přes 4 nejvyšší pohoří planety, tedy Hindúkuš, Himálaje, Karákóram a Pamír. Po cestě tak mohou řidiči obdivovat jednu z osmitisícovek Nanga Parbat.

extrem-silnice-1

Karákóramská dálnice je dlouhá 1 300km a její nejvyšší bod se nachází ve výšce 4 693 metrů nad mořem. 

3. Tianmenská horská silnice, Čína

Nejklikatější silnicí je ta vedoucí přes čínský národní park. Její začátek se nachází v 202 m na mořem a končí v 1 302 m, což není nic oslňujícího. Stejně tak i délka 11 km ničím nezaujme. Silnice je však zajímavá svými 99 zatáčkami, díky kterým se podobá tělu čínského draka, jenž se plazí krajinou.

extrem-silnice-4

Silnice je odpovědí na to, jak jezdit dveřmi napřed.

4. Průsmyk Zojila, Indie

Jedna z nejnebezpečnějších cest Indie vede přes Himalájský hřeben, kde se v zimě musí řidiči vypořádat s gigantickými závějemi a v létě se sesuvy půdy způsobenými táním. Bezpečnostní prvky zde nehledejte, jen děsivý pohled na mnohametrové sráze.

Každodenní rutina řidičů v Indii. Kozy, ovce a pevně sevřený svěrač při pohledu z bočního okna. 

5. Trollstigen, Norsko

“Trolí stezka“ je vyhledávanou turistickou atrakcí, kde je hlavním lákadlem 11 krásných, ale také velmi nebezpečných serpentin. Ostré zatáčky (pro nákladní vozy, autobusy znamenají zdlouhavé vytáčení na několikrát), úzké průjezdy a extrémní stoupání, to vše je pro řidiče větších vozidel zlý sen.

extrem-silnice-5

Nejhezčí úsek vede okolo 180 m vysokého vodopádu (samozřejmě, že voda dopadá až na samotnou vozovku, což je z pohledu bezpečnosti také nic moc).

6. Passage de Gois, Francie

Cesta na francouzský ostrov Noirmoutier je nevšedním a také nebezpečným zážitkem. Silnice totiž 2x za den zmizí pod mořskou hladinou. Průjezd je možný podle toho, zda je příliv nebo odliv.

extrem-silnice-8 extrem-silnice-9

Silnice už několikrát byla součástí etapy závody Tour de France. Asi si lze představit, jak kluzký povrch dával cyklistům nalepeným těsně na sobě zabrat.

Znáte nějakou další nebezpečnou silnici? 

Read more

Local News