Návod pro nezasvěcené začátečníky: Jak vybrat víno?

Share

V současné době existuje nespočetné množství vín. Pokud se ale v nabídce nevyznáte, připravili jsme pro vás návod, jak postupovat při výběru. Otázkou zůstává, jestli je lepší moravské, nebo spíše zahraniční víno. V následujících řádcích se podíváme na víno jako takové trochu podrobněji.

Zkoušeli jste už nějaká vína, ale vůbec vám nechutnala? Pravděpodobně jste vybrali víno, které prostě nevyhovuje vašim chuťovým buňkám.

Bílé, nebo červené víno?

V podstatě se víno rozděluje z nejširšího hlediska na červené a bílé. Ještě je na trhu k dostání i růžová alternativa, která je vskutku osvěžující. Růžové víno si zamilovaly zejména ženy. V českých končinách se vyrábí výborné bílé víno. Vyznačuje se svou šťavnatostí. Pro celovečerní pití nejsou vhodná aromatická vína.

Pokud máte rádi červené víno, tak počítejte s tím, že za kvalitu si připlatíte. U červeného vína totiž bývá nižší sklizeň, což se potom odráží v ceně. Nutně se však neřiďte pravidlem, že čím je víno dražší, tím je chuťově lepší.

Dívejte se na etiketu

Prohlédněte si etiketu vína, abyste prostudovali původ hroznů. Jestliže výrobce pochází odjinud, než kde vyrostly hrozny, od takové láhve raději dejte ruce pryč. Dále byste se měli zajímat o obsah cukru ve víně, přičemž víno může být sladké, polosladké a suché či polosuché.

Samostatnou kategorií jsou sekty, jež jsou vhodné pro různé události a výjimečné příležitosti. Šumivé víno se však pije jen v malém množství, protože bublinky často lidem nedělají dobře. Dávejte si pozor i na to, že šumivé víno není šampaňské. Za pravé šampaňské z francouzské oblasti Champagne si připlatíte mnohem více. Chuť je však výtečná.

Chcete si objednat destiláty či víno? Podívejte se do pestrého portfolia e-shopu vinoadestilaty.cz. Alkoholické nápoje je možné prodávat pouze lidem starším 18 let.

Read more

Local News