Naučte se svůj kolimátor správně nastřelit

Share

Pořídili jste si kolimátor? V tom případě možná právě tápete v tom, jak jej správně nastřelit. Můžeme vás uklidnit. Není na tom prakticky nic těžkého. Jen je třeba celý proces alespoň teoreticky ovládat.

Montáž kolimátoru

Nejprve je třeba připevnit kolimátor na montážní lištu. Předtím, než s montáží začnete, ujistěte se, že je zbraň vybitá a zkontrolovaná. Kolimátor by měl pěkně usednout mezi zuby railu, což určitě poznáte. Je přitom zcela na vás, zda se rozhodnete umístit kolimátor spíše dopředu či dozadu. Někteří mohou například v budoucnu plánovat pořízení zvětšovacího modulu. V takovém případě se vyplatí nechat si nějaké místo v rezervě.

TIP: Sháníte kolimátor na zbraň? Podívejte se, jaké varianty nabízí značka Holosun.

Dotažení šroubu

Při montáži dotáhněte šroub přiloženým TORX klíčem. Dotahujte jej do té doby, dokud nezačne klást odpor. Z výroby by měl být kolimátor vždy vynulovaný. Záměrná osa se přitom bude blížit dráze střely. Nastřelení poté provádějte spíše na kratší vzdálenost (přibližně 20 metrů).

Pro posunutí osnovy kolimátoru se následně otáčí takzvanými rektifikačními šrouby. Ty osnovu posouvají podle směru jejich otáčení. Pro otáčení je přitom možné použít krytky šroubů, které mají z venkovní strany výstupek.

Střílejte

Nyní přichází na řadu samotné nastřelení, při kterém je třeba přihlédnout k matematice a trochu počítat. Kolimátor pracuje se stupni úhlové minuty MOA (1 MOA = 1/60 stupně). Na 100 m to představuje 29,1 mm.

Kolimátory Holosun využívají na jedno otočení rektifikačním šroubem skok 0,5 MOA. Jedno kliknutí tak posune zásah o 14,55 mm na 100 metrů.

Nyní si představte, že vystřelíte na vzdálenost 20 metrů, přičemž zbraň máte pevně usazenou ve střelecké stolici. Zásah je však někde jinde, než byste potřebovali.

Vzhůru do počítání

Vezměte si metr a běžte změřit, kde se vaše střela nachází. Pro zjednodušení budeme předpokládat, že je zásah například 6 cm horizontálně vlevo a 4 cm vertikálně nad. Víte, že posun činí 14,55 mm na 100 metrů (tedy 0,1455 mm na 1 metr). Vy střílíte na vzdálenost 20 metrů a jediným kliknutím tak zásah posunete o 2,91 mm (0,1455 x 20).

Vy nyní potřebujete výškově posunout dopad střely dolů. Proto musíte šroubem otočit dvacetkrát proti směru hodinových ručiček. Abyste zásah zároveň posunuli i doprava, musíte otáčet po směru hodinových ručiček, a to celkem 13 – 14krát.

Dolaďte detaily

Nyní by již váš kolimátor měl být správně nastřelen. Nezapomínejte, že jste nastřelení prováděli na vzdálenost 20 metrů. Nyní však můžete kolimátor nastřelit třeba na vzdálenost 50 nebo 100 metrů. Podle toho, na jakou vzdálenost jej budete nejčastěji používat.

Více informací o kolimátorech najdete na www.holosun.cz.

 

Read more

Local News