Na co myslet při koupi ojetého auta?

Share

Plánujete koupi auta, ale na nové zrovna nemáte? Ojeté auto je skvělou alternativou. Na co ale při jeho koupi myslet, abyste nemuseli platit pokutu, odškodnění, nebo auto dokonce vrátit? Podívejte se na nejčastější chyby, které lidé při nákupu ojetého vozu dělají.

Povinné ručení až po zápisu

Povinné ručení je pojištění auta dané zákonem, bez něj byste na silnici vůbec neměli vyjet. V případě ojetého vozu na něj ale můžete zapomenout, jelikož pojistka je na auto sjednaná předchozím majitelem. To ale neznamená, že se spolu s autem na vás přepíše i povinné ručení. Původní majitel vypoví povinné ručení k datu podpisu kupní smlouvy a teď je na vás, abyste sjednali nové.

Nevíte si rady, které pojištění sjednat? Kalkulačka povinného ručení vám přehledně spočítá, kolik za pojištění zaplatíte a rovnou si můžete i srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven. Díky tomu máte jistotu, že budete mít to nejvýhodnější pojištění.

Není přepis, není odpovědnost

Častým omylem při koupi ojetého auta je i to, že si nový majitel často myslí, že když není vozidlo přepsané v registru, on sám za škody neručí. To je ale běžný omyl, na který si dejte pozor. Nový majitel ručí za všechny škody od chvíle, kdy podepsal kupní smlouvu. Takže výmluvy, že nemáte technický průkaz, vám nepomohou, navíc ho k uzavření pojištění nepotřebujete.

Při sjednaní pojištění na auto potřebujete pouze technické údaje auta, jako je objem motoru, výkon či rok výroby a také vaše osobní údaje. Pro identifikaci se používá VIN kód a další informace, jako je SPZ nebo číslo technického průkazu, je možné doplnit později.

Když auto nepoužíváte, vyřaďte ho z registru

Jestli jste auto koupili jen kvůli náhradním dílům a nechcete platit povinné ručení, dočasně ho vyřaďte z registru vozidel. Nezapomínejte ale, že pak s autem nesmíte jezdit. Díky vyřazení ušetříte na pojistném, jinak byste ho museli platit v každém případě, kdy má auto SPZ, tedy i tehdy, když vám jen stojí v garáži, nebo je dlouhodobě v servisu. Při vyřazení z registru odevzdáte SPZ a jste oproštěni od placení pojištění.

Read more

Local News