Moto oblečení: víte, jak se o ně správně starat?

Share

Asi víte, že moto oblečení se od klasického oblečení může lišit nejenom svým vzhledem. Obsahuje speciální materiály, které zajišťují jeho vyšší odolnost a ochranu. Některé úpravy jsou však pouze povrchové, takže nevhodným čištěním bychom je mohli odstranit (obecně může jít například o voděodolnou vrstvu). Jak tedy pečovat o různé části motorkářského oděvu?

Oblečení z cordury

Jedná se o textilní oblečení, které je vyrobené z velmi odolného nylonu. Ten se používají také vojáci. Vyrábí se z něho také moto kombinéza, kevlarové kalhoty i bunda. O tento materiál lze pečovat velmi jednoduše, což je jeho velkou předností. V první řadě je třeba vyjmout všechny možné chrániče. Před vložením do pračky zapněte všechny zipy a knoflíky. Při praní samotném se řiďte pokyny výrobce. Obvykle pereme na jemný cyklus za použití jemných pracích prostředků – bez aviváže! Obvykle je možné použít také sušičku.

Čištění chráničů

Také chrániče mohly být znečištěny. V takovém případě je omyjte vlažnou vodou s jemným saponátem nebo mýdlem. Poté je nechte volně uschnout na ručníku.

Zachování voděodolnosti

Moto oblečení může mít speciální vnější vrstvu GoreTex, díky které je zajištěna voděodolnost. Ta by neměla být při čištění narušena. Oblečení takto ošetřené můžete prát v pračce, ale ve studené vodě. Sušení neprobíhá v sušičce, ale volně na vzduchu. Jakmile je oděv suchý, vložte jej do sušičky na 15 až 20 minut. Díky tomu znovu aktivujete voděodolnost. Dejte ale pozor, aby teplota sušičky byla co nejnižší.

Kevlarové oblečení

Kevlar je dalším velmi odolným materiálem, který se s oblibou používá na oblečení hasičů, záchranářů, policistů a vojáků. Péče o kevlar není nijak složitá. Stačí odstranit veškeré chrániče a zapnout všechny zipy. Poté můžete vložit do pračky a použít krátký cyklus se studenou vodou. Kevlar je možné sušit v sušičce. Na kevlar nepoužívejte chemické čištění ani bělidla.

Read more

Local News